БАБХ в акция. Яки проверки за двойни етикети

Галя Викьова коментира

БАБХ в акция. Яки проверки за двойни етикети | StandartNews.com

Колко са качествени продуктите които пазаруваме? Това е темата, която се коментира, след като се появи информация, че вносни яйца и пилешко месо се преетикират като български и се продават на потребителите. Данните изнесоха от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

„За тази информация ние разбрахме от медиите. Това, което мога да кажа е, че към БАБХ не е постъпвал сигнал по отношение на това, че на определено място определен бизнес оператор преопакова и преетикетира вносно месо и яйца като български”, заяви Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ в студиото на "Пресечна точка". 

Тя уточни, че не може да потвърди дали това е основен проблем, за който държавата знае, защото Агенцията не е присъствала постоянно при бизнес операторите. „Когато някой има съмнения в това нещо, той трябва да сигнализира БАБХ. Тогава ние правим засилени проверки. До момента нямаме подобни данни”, добави Викьова.

„Това, по което можем да разберем дали яйцето, което сме си купили е българско или е преопаковано, е по кода на черупката на яйцето. Той е кода на производителя – първата цифра показва начина на отглеждане на птиците, след това е кода на държавата и накрая е номера на животновъдния обект, в който се отглеждат”, поясни зам.-изпълнителният директор.

Относно овладяването на ситуацията с огнищата на птичи грип в страната Викьова поясни, че засега тя е под контрол. „Последното огнище е от 1 декември 2023 г. Към момента няма място за притеснение. Имаме обявени 8 огнища. Всички птици са умъртвени”, категорична бе тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай