Астма и дислексия заплашват недоносените бебета

Астма и дислексия заплашват недоносените бебета | StandartNews.com

Трябва да се консултират с лекар до 6-годишна възраст

Родете първото си дете до 30 г., съветва проф. Боряна Слънчева

Всяка година у нас се раждат около 7000 недоносени деца. 800 от тях тежат по-малко от 1,5 кг, а 300 са дори под 1 кг. Кои са причините за това, какви проблеми могат да очакват родителите, разказва проф. Боряна Слънчева. Тя е началник на клиниката по неонатология в Университетската АГ болница "Майчин дом" в София.

Броят на недоносените деца у нас се увеличава. Основната причина за това е все по-късната възраст, на която жените раждат, категорична е проф. Боряна Слънчева. Голяма част от най-рисковите бебета - с тегло под 1,5 кг, са на жени, които са потърсили услугите на асистираната репродукция. Това се дължи както на по-напредналата им възраст, така и на здравословните проблеми, които имат те или техните партньори. Друг проблем е поставянето на повече от един ембрион в бъдещите майки, което допълнително затруднява износването на бебетата. Затова жените трябва да не се бавят и да раждат първото си дете най-късно до 30 г., съветва проф. Слънчева. "Така ще има време и за второ", смее се тя.

Отключването на високо кръвно по време на бременността също може да е рисков фактор за преждевременно прекъсване на бременността. При това състояние има затруднения с храненето на плода. Друг рисков фактор са инфекции на майката, казва проф. Слънчева

Опасен може да бъде дори един грип

който тя почти не е усетила. Той обаче може да се отрази върху развитието на плода и да доведе до преждевременно пукане на мехура. До раждането на недоносени деца обаче често водят и чисто социални причини. Една лоша женска консултация, неследена бременност, заради неангажираност или липса на средства, могат да имат такъв резултат, казва проф. Слънчева. Затова тя предупреждава жените да се отнасят сериозно с бременността си и да ходят на всички прегледи.

Проблемите при недоносените дете са много и са породени от незрялостта на тъканите му. Най-често те са свързани с увреждане на дихателните функции, зрението, на когнитивните му способности. Недоносеността спира развитието на алвеолите на белия дроб, затова тези деца могат после да имат дихателни проблеми, често да стават жертви на инфекции или да развият астма, казва проф. Слънчева. Опасността от ретинопатия също е голяма. В тези случаи децата трябва да се следят непрекъснато от офталмолог, докато се изгради нужната очна тъкан. Засягането на зрението е особено характерно за деца

които са родени преди 26-ата седмица

обяснява проф. Слънчева.
За да се развива нормално едно недоносено дете, то трябва да е обект на непрекъснати прегледи до навършване на година и половина. Тогава консултациите трябва да са всеки месец, а след това веднъж годишно - поне докато стане на 6, казва проф. Слънчева. На 2 г. е задължително да се направи и тест за проверка на двигателните и интелектуалните умения, преди училище също и то заедно с психолог. Причината е, че една част от тези деца имат добро двигателно развитие, но имат проблеми с говора или с четенето - развиват дислексия или нарушени когнитивни умения, казва тя. С теста тези проблеми веднага ще се хванат и коригират, а няма да се чака проявяването им в училище, което ще спъне развитието на детето.
За съжаление у нас

нищо от тези условия не е осигурено

Децата, които живеят в София, имат по-добри възможности за проследяване, но извън столицата не е така, казва проф. Слънчева. Наблюденията й сочат, че затова някои хора се пренасят в София или пътуват, а други нямат финансова възможност и децата им не се наблюдават.

Лекарите чакат да се направят центровете за майчино здраве в областните болници, които бяха приети като концепция от кабинета на Пламен Орешарски. В тях трябва да се провеждат тези консултации, както и да се изгради регистър на недоносените деца. Засега обаче няма движение по този въпрос. Не са осигурени дори линейки с кувьози, които да могат да транспортират децата от една болница до друга, когато се налага. Осигуряването им не е заложено и в поредната концепция за развитие на спешната помощ.

Стая за гушкане в неонатологията

Клиниката по неонатология в столичната болница "Майчин дом" е най-голямата в страната. Тя разполага със 110 легла, от които 35 интензивни. В нея се грижат за най-тежко недоносените деца и всички рискови новородени. Този месец клиниката отвори врати след основен ремонт на стойност над 1 млн. лв. Бяха сменени настилките на пода и стените с антибактериални, така че да се ограничат вътреболничните инфекции. Освен това има повече пространство и светлина, както и "семейна стая", в която майките да виждат и гушкат децата си. Осигурени са 3 нови кувьоза и 10 инфузионни помпи за парантерално (венозно) хранене на бебетата. В момента в новата клиника има 98 бебета, като 46 от тях са в интензивното отделение.

Търсят 59 000 за уникален апарат

Нов апарат помага на специалистите в "Майчин дом" да се грижат за недоносените деца. С него прилагаме азотен окис на децата, които са на апаратна вентилация, казва проф. Боряна Слънчева. По този начин се намалява с 30-40% вероятността от увреждане на белите дробове на бебето и развитие на белодробна хипертония. Апаратът е последна дума на техниката, но проблемът е, че болницата няма средства, за да го купи и задържи за постоянно. В момента той се използва от лекарите само за няколко месеца. За да остане завинаги, медиците трябва да осигурят 59 хил. лв. за закупуването му. Може да им помогнете с sms с текст nedonoseni на DMS номер 17777.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай