Андреева: От актуализацията има пари за лечение на деца

Андреева: От актуализацията има пари за лечение на деца | StandartNews.com

София. Пари от актуализацията на бюджета ще отидат за Фонда за лечение на деца в чужбина, за купуване на реаномобил – линейка за реанимация на недоносени бебета, за спешен ремонт в отделението по неонатология в Майчин дом, което не е ремонтирано от 30 години, съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в ефира на БНР.

"В момента сме на неокончателния вариант на здравната стратегия. Вариантът ще се обсъди на обществения съвет и ще се нанесат корекциите от нашите партньори от обществения съвет", обясни министърът процеса на работа по националната здравна стратегия. "Ще отстоявам само тази част, която е обсъждана вече с Еврокомисията в Брюксел и което те тяхно императивно изискване, за да могат да финансират по-нататък мастерплана или това е планът за действие, който ще бъде изработен, след като вече имаме крайния вариант на здравната стратегия.", добави Андреева. "От ЕК държат много на преструктурирането на лечебните заведения. Очаквам да има разбиране по този въпрос от страна на лечебните заведения", каза мнистърът на здравеопазването.

Попитана за подкупите в болниците, Андреева каза, че е притеснена от думата подкуп, "защото част от тази сума не е нещо, взето под масата, а са част от допълнителните плащания, които се правят в лечебните заведения". "Не зная по какъв начин се стига до там да се заяви каква е сумата от т.нар. сив сектор в здравеопазването. Много лечебни заведения създадоха добри практики, като регламентираха част от плащанията и ги изведоха на светло. В стратегията се дава възможност не толкова да се запълват пробойни, колкото да се доусъвършенства и да се свържат различните части от нашето здравеопазване и то да бъде малко по-добро. Сериозен ресурс ще отиде в Спешната помощ, заяви здравният министър.

По темата за здравно неосигурените в системата, Андреева коментира така: "на този въпрос трябва Министерството на финансите и Националната агенция по приходите да дадат отговор. Защото Министерството на здравеопазването не е бирникът на държавата, но пък Министерството на здравеопазването може да провежда политики, с които да подобри качеството на медицинската дейност и отношението към пациентите в лечебните заведения, така че те да бъдат мотивирани да плащат своите здравни вноски. Това реално са вноски за дейността, за работата на лечебните заведения. Защото не е тайна, че в момента ситуацията в нашето здравеопазване е критична, доста критична от гледна точка на доверие. Пациентите не вярват на лекарите, а в същото време това осигурява една много нестабилна среда на работа и когато е ниско доверието, нормално е и никой да не плаща за това."

Тя информира, че за болницата в Девин в момента се стартират процедури за избор на изпълнители за ремонтните дейности и за закупуване на апаратура. За Старозагорската болница тя каза, че до момента има 10 лечебни заведения, в които са направени кадрови смени. "Прави ми впечатление, че на места, където ГЕРБ са избирали директори, всеки път при опит за смяна, те организират бурно брожение. Тези протести в болниците са политически, не са по същество", добави Андреева. "Имам данни, че в АГ болница "Шейново" в София в момента се прави конкурс за директор, за да спечели сестрата на Бойко Борисов", подчерта здравният министър.

Попитана за кадрови промени в МЗ, тя отговори, че там няма да има кадрови промени и че доста се е спекулирало с това. Няма и заведени дела до момента от здравни служители срещу министерството.

"Няма законови пречки за връщането на училищните лекари, но проблемът е с мотивацията на самите медици", каза Таня Андреева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай