1 милион растения и животни изчезват

Това се твърди в мащабно научно изследване, написано от 150 водещи експерти от 50 държави

1 милион растения и животни изчезват | StandartNews.com

Това се твърди в мащабно научно изследване, написано от 150 водещи експерти от 50 държави и световните медии "Ройтерс", АП, "Гардиън" и "Вашингтон пост". Според най-новия „Доклад за глобална оценка”, природата на Земята сега е в най-лошото си състояние в историята на човечеството.

Причина за съсипването на растенията и животните е непрекъснатото търсене на икономически растеж от световните икономики и климатичните промени, с които съвременната цивилизация нанася непоправими щети върху природния свят. Индустриалното селско стопанство и риболовът ускоряват  темпото за унищожение на видовете със стотици пъти в сравнение със средната скорост през последните 10 милиона години. Климатичните промени пък  са причинени от изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ, което допълнително увеличава загубите, допълват авторите от публикуваното днес в Париж проучване, което е изготвено от Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES).

 Авторите предупреждават още, че свързаната мрежа на живота на Земята става все по-малка и представлява реална заплаха за съществуването на човека във всички региони на света. В изследването се посочва изчезването на редица видове насекоми, жизненоважни за опрашването на посевите, както и унищожението  на кораловите рифове, които поддържат популацията от риби.

Учените отбелязват, че световното население се е удвоило от 1950 г, а градските райони по света са се увеличи на 100 процента от 1992 г. 75% от земята и повече от половината от морската среда е променена от хората. Посевите са се увеличили с 300% от 1970 г. за сметка на горите. Към 2015 г. 1/3 от рибата във водните басейни е изловена. Биомасата на бозайниците е спаднала с 82%; а 25% от растенията и животинските видове са изправени пред сериозен риск.

Само мащабна трансформация на световната икономика и финансовата система може да извади екосистемите, жизненоважни за бъдещето на човечеството, от ръба на колапса, подчертават учените в доклада, одобрен от 130 държави. Коренната промяна включва технологиите, както и промяна на икономическата и социална политика на света.

"Докладът за глобална оценка" включва научни доказателства след тригодишен преглед на 15 000 научни документа, които показват глобализираното индустриално общество на планетата през последния половин век и отражението му върху природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай