УНСС направи това, за което всички наши университети мечтаят

Университетът за национално и световно стопанство получи най-висока институционална акредитация - 9,80

УНСС направи това, за което всички наши университети мечтаят | StandartNews.com

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е българският университет с най-висока институционална акредитация - 9,80. Председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) проф. д-р Елиза Стефанова официално връчи Свидетелството за институционална акредитация на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Оценката на НАОА е валидна до 14 декември 2029 г. Институционалната акредитация, заедно с рейтинга на висшите училища, е най-важният атестат за качеството на образование в съответното висше училище.

"Това свидетелство е изключително важно за нас. То е резултат от задълбочен анализ на изключително много количествени и качествени критерии, и наистина показва, че ние сме добри в предлагането на качествено образование", не скри гордостта си от високата институционална оценка ректорът на УНСС.

Председателят на НАОА проф. д-р Елиза Стефанова обясни, че институционалната акредитация показва качеството, което предлага съответното висше училище на студентите. Това е оценка не само на обучителния процес, а на всичко, което самата институция предлага от момента на започване на обучението до дипломирането. "Процесът в началото на адаптация понякога е труден и трябва специална менторска подкрепа. На по-късен етап става важно какви възможности за кариерна ориентация се предлагат, какви са връзките с бизнеса, как се привличат специалисти от практиката и от държавните предприятия в процеса на обсъждане на учебните планове и програми за съответните специалности. Всичко това трябва да бъде интегрирано в процеса на обучение. Самата среда, в която се развива студентът, също трябва да е на достатъчно високо ниво. Трябва да сме сигурни, че са създадени условия той да придобие най-доброто образование, за да може в последствие да се реализира на пазара на труда", каза проф. д-р Елиза Стефанова. Тя допълни, че провежданата политика на УНСС е важна, но от изключително значение е и самият процес по реализация на политиката, който трябва да бъде контролиран от висшето училище и да се надгражда и усъвършенства.

"Институционалната акредитация е важна, защото разглежда процеса на обучение като една система", обясни проф. Стефанова.

"Оценката на УНСС е 9,80 и всъщност в момента това е най-високата оценка за институционалната акредитация на висше училище. Разглеждаме този резултат като оценка на дейността на университета в цялост. Открихме много добра връзка между отделните дейности. Може би едно от важните неща е, че УНСС е много силен в своите професионални направления и не допуска разфокусиране в неприсъщи сфери. Може би точно това фокусиране, което се наблюдава при вас, помага на университета. Самото ръководство на УНСС, с натрупания опит във всички тези направления, с годините е разработило достатъчно добри политики, които се опитва да следва последователно. Това дава резултат. Поздравления!", каза проф. Стефанова.

Ректорът проф. Димитър Димитров благодари на всички, които са работили усърдно по събиране на първичните данни и изготвянето на доклада-самооценка за институционалната акредитация (приет с решение на Академичния съвет от 29 януари 2022 г. и внесен в НАОА на 21 декември 2022 г.) - членовете на Комисията по акредитация, членовете на работните групи. Специални благодарности изказа на проф. д-р Матилда Александрова за вещото ръководство и координацията на цялостния процес по акредитация на качеството, на главния секретар по акредитацията (към момента на изготвяне на доклада-самооценка) и на председателя на Комисията по акредитация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32

Откажи
Газко Уазков
преди 3 месеца

УНСС....Триста марки и едно прасе.... ЪпСурт

Откажи
Pitadora
преди 2 месеца

И тези акредитации започнаха да ги раздават "на килограм"... Утре Носете Съответната Сума ... като знам какви икономисти "излизат" от този ВУЗ, вече не се учудвам защо икономиката ни е все на последните места в ЕС.

Откажи