Световен експерт посочи големия проблем на образованието ни

По-ниските глобални резултати на PISA се дължат на пандемията и ученето дистанционно

Световен експерт посочи големия проблем на образованието ни | StandartNews.com

Източник: бТВ

България винаги е имала прекрасни математици, това не се е променило. Но много ученици, които идват от бедни семейства, отидоха на другия полюс - не могат да научат основни понятия. Твърде много са учениците, които изостават, а математиката е нещо, което всеки може да научи. Това разкри в интервю за бТВ математикът Андреас Шлайхер, създател на системата PISA, който е у нас по покана на Министерството на образованието.

Той даде примери с Швейцария и с Макао като държави, в които резултатите по математика са много добри, независимо от благосъстоянието на хората. Така че всяко дете може да успее.

Ако има деца от по-бедни квартали, трябва да им бъдат осигурени по-добри възможности, смята Шлайхер. Според него тези деца имат един единствен шанс в живота - да намерят добър учител и добро училище. Богатите нямат чак такава нужда, защото имат финансови възможности, които да им помогнат в живота дори и ако много не са учили.

Ако питате всеки ден децата как беше в училище, ако им покажете, че е важно да успеят в училище, това е по-важно от доходите, смята Андреас Шлайхер.

„Образователната система трябва да е по-адекватна и по-приложима, защото програмите в България, когато ги разглеждах видях, че ударението е върху това да се запомня материал и да го избълваш на изпита“, каза още Шлайхер.

„Вече не ви плащат за това какво знаете, защото го има "Гугъл", важно е какво можете да направите с това, което знаете. България вече се движи към критерии и усвояване на компетентност. Учениците трябва от опит да учат. Сега средата трябва да е по-активна и ученикът да има повече отговорност. Съдържанието трябва да е по-интересно, съвременно и свързано с живота“, обясни Шлайхер.

Според него по-ниските глобални резултати на PISA се дължат на пандемията и ученето дистанционно. „Видяхме спада и качеството на резултатите в повечето страни и в България. Пандемията е един от факторите, защото в един момент учениците трябваше сами да се организират и да се мотивират. Младите хора не винаги са способни на това. Това не е единствената причина“, уточни Шлайхер.

„Технологията е важна, но в същото време технологията много често пречи. На учениците социалните мрежи, не само, че им отнема от времето, но и съдържанието, което учениците гледат. Те се интересуват от неща, които са по-близко до тях и не винаги проявяват любопитство към различните аспекти на живота по света. Училището трябва да полага повече старание, за да може да им помогне да израснат в света и да управлява времето им. Ако детето изкара до полунощ на смартфона, то на сутринта ще му се спи и няма да може да работи в училище. Тук е ролята на родителя“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Защопъкне
преди 2 месеца

Всеки който изказва мнение за образованието ни има и гъз . Всички нововъведения в образованието ни последните 30 години имаха за цел да получим това образование, което имаме сега. Свършиха в България умните хора, че опряхме до чужди специалисти да затънем още повече. До кога. Защо им е, че след като ни няма да бъдем и необразовани....

Откажи
Д@СкопимБезродникаСополПаситто
преди 2 месеца

Големият проблем в образованието ни дойде от разсейките на злокачествения СДС-тумор, който преди 33г. унищожи образованието, културата и традициите, заменяйки ги с англо- краварската ценностна система ,зарази обществото и го опростачи, под напътствието на шпионите от Козяк и Московска-9.

Откажи