Скандал с образователен портал, ДАНС се намесва

Министерството няма договорни отношения с "Школо", но много от българските училища са техен клиент

Скандал с образователен портал, ДАНС се намесва | StandartNews.com

Образователното министерство не е било информирано по никакъв начин за продажбата на портала "Школо" на чужда компания. След публикуване на информация в медиите ведомството сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая. Това съобщиха от МОН.

Към момента министерството няма договорни отношения с "Школо", но много от българските училища са техен клиент. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая.

Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи.

Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. Към момента над 830 образователни институции работят с нея.

Преди два дни стана ясно, че "Школо" става част от компанията "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) - най-големия доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания.

"Джунипър Едюкейшън" работи с над 14000 училища във Великобритания като предоставя интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, управление на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес с помощта на технологии и експертиза в образованието.

"Софтуерът на "Школо" дава на директори и учители необходимите инструменти за ефективно управление на данни и оперативна организация на работата в една модерна образователна институция. Shkolo е особено значима част от всеобхватната гама софтуерни продукти на Juniper, като допълва водещите ни технологични решения, избор на над 50% от училищата във Великобритания. Присъединяването на Shkolo е уникална възможност за създаване на широка гама от услуги, насочени към образованието, които дават цялостно решение за управление на всички процеси в училище”, казва Крис Скарт, главен изпълнителен директор на компанията".

"Школо" (shkolo.bg) е онлайн платформа за дигитализиране на образованието в България. Изградена е през 2016 г. и въвежда електронен дневник, който заменя напълно книжния вариант. Платформата интегрира множество модули, сред които са електронен дневник, администриране на извънкласни дейности, статистически справки, училищен календар и управление на събития, управление на складови наличности и инвентаризация, модул за разплащане (много популярен сред частните училища), мобилно приложение и други. Предоставя и набор от образователни ресурси: електронни уроци, карти, тестове, учебни пособия, публикации и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай