По-малко изпитвания за срочна оценка

Това съобщи Красимир Вълчев

По-малко изпитвания за срочна оценка | StandartNews.com

Намаляват минималния задължителен брой текущи изпитвания за втория срок на тази учебна  година и за формирането на срочна оценка. Това ще се случи чрез  промени в Наредба номер 11 на МОН. За оформянето на успеха на децата ще се вземат предвид и текущите оценки, поставени в процеса на дистанционното обучение. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

ВИЖ ОЩЕ: Матури на 1 и 3 юни, 10 деца в стая

Вторият учебен срок на учебната 2019/2020 година ще приключи в условията на обучение от разстояние, без удължаване на учебното време за нито един от класовете и без възстановяване на присъствените учебни часове, напомни той.

ВИЖ ОЩЕ: Преработват на пожар тестовете за изпитите

„Стандарт” припомня, че тази година национални външни оценявания в края на четвърти и на десети клас няма да има. За окончателното решение на този въпрос обаче се изисква законодателна промяна, обясни министър Вълчев. Той допълни, че се планира степента на постигане на резултатите от обучението в края на началния и на първия гимназиален етап да се измери в началото на следващата учебна година - съответно в началото на пети и на 11-и клас - с извадка от ученици.

Красимир Вълчев обясни, че в математическите гимназии учениците ще се приемат в пети клас въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието "Математика за всеки" - комбинация от предвидените за тази година в календара на МОН състезания. В обединените училища, които са нов вид училища, учениците ще се приемат в 11-и клас въз основа на оценките им от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

Матури ще има само за децата, завършващи 7 и 12-и клас. Те ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В стая ще има по 10 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай