Преработват на пожар тестовете за изпитите

Само трима автори, изучавани в седми клас, остават на финала

Преработват на пожар тестовете за изпитите | StandartNews.com
  • Може да компенсират с писатели, които са усвоявани в пети и шести клас
  • Само трима автори, изучавани в седми клас, остават на финала

Просветното министерство започна спешна преработка на тестовете, които трябва да се паднат на изпитите в седми и 12 клас. Причината е, че заради коронавируса и дистанционното обучение не е сигурно как са взети някои от предметите, изучавани след въвеждането на извънредно положение, и затова този материал ще отпадне от изпитната програма. Учители предположиха, че в седми клас изпитният материал ще бъде компенсиран с текстове, изучавани в пети и шести клас, защото за първи път през тази година законът дава подобна възможност. От изучаваните в седми клас автори ще останат само Чинтулов, Ботев и Вазов, коментира Цеца Петрова, учител по литература в 119 СУ.

Съгласно решението на МОН, в 12 клас отпадат поезията на Вапцаров, "Железният светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов, защото те са трите последни произведения в учебната програма преди матурите. По история отпада целият материал след Първата световна война, но преподаватели по история твърдят, че до изучаване на Втората световна така или иначе рядко се е стигало.

По литература няма да се държи изпит върху "Бай Ганьо пътува", "Заточеници" на Яворов, "Неразделни" на Славейков /"Стройна се калина вие"/, "По жътва" на Елин Пелин и "По жицата" на Йордан Йовков. Решението е взето на базата на допитване до училищата докъде са стигнали в преподаването, така че да няма ощетени ученици.

"По мое мнение трябваше да останат и Славейков, и Яворов, тъй като повечето учители са ги преподали", коментира Цеца Петрова, която преподава на седмокласници. Сега учениците ще държат изпита само върху "Вятър ечи, балкан стене" и "Стани, стани юнак балкански на Чинтулов, които преди няколко години едва не изпаднаха от програмите, "Немили-недраги" и "Една българка" на Вазов, "На прощаване" и "Хайдути" от Ботев. Освен тях би могло да бъдат включени "Косачи" на Елин Пелин и "Серафим" на Йовков, които са в програмата за шести клас. Тогава се изучават също "Радини вълнения" и "Представлението" от "Под игото", както и "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, които също може да се появят в изпитния материал.

По новия закон произведения от по-ранни класове могат да бъдат включени на изпита. Може да влезе и "Хубава си, моя горо", която се учи в пети клас.

Голям проблем се появява в седми клас, където отпадат ключови неща като сложно съставно и сложно смесено изречение, защото на основата на този материал трябва да започне изучаването на подчинените изречения в осми клас. На практика това означава затруднение при преподаването на базовата грамотност на учениците, която и сега не е на ниво. Много от учителите предположиха, че такъв голям обем от непредаден материал по литература се е получил, защото учителите са наблегнали на граматиката, която е две трети от теста за гимназии. Наваксването ще се падне на учителите, които преподават в средното училище.

По математика за седми клас отпадат неравенствата при триъгълниците и успоредниците, но според преподавателя по математика и шеф на учебен център "Софроний" Живка Андреевска те и досега не са били включвани в изпитните тестове. "Обикновено те се изучават по-детайлно в осми клас, така че няма проблем учениците да наваксат онова, което евентуално не е било преподадено", коментира тя.

Как ще премине оценяването:

За 12 клас:

  • На 1 юни изпит по български език, на 3 юни - втори зрелостен изпит
  • На 2 и 4 юни матури по желание, когато учениците искат да кандидатстват с оценката от тях
  • Начало 9 часа вместо 8, за да има време учениците да влязат в училището, спазвайки правилата за дистанция. МВР ще помага при влизането
  • Отворени допълнителни входове на училището, за да се избегне струпване на много хора, наличие на дезинфектанти
  • По 1, вместо двама квестори в стая при наличие на камери
  • 10 деца в стандартна класна стая
  • Служебната бележка за допускане до изпити се изпраща електронно
  • Присъствено се провеждат изпитите на задочници, ученици в самостоятелна форма на обучение, както и на такива, които искат да повишат годишната си оценка
  • На 5 юни изпит по теория на професията в професионалните гимназии. Те са свободни сами да обявят как преминават изпитите по практика
  • На 26 юни получаване на дипломите с 4 дни закъснение спрямо обявения предварително срок

За 7 клас:

  • На 15 юни изпит по български език и литература и на 17 - по математика
  • Разстояние между учениците поне 2 метра и по десет ученици в стандартна класна стая
  • За деца, които са в карантина, се дава възможност да положат изпита, след като предишния ден преминат PCR-тест, ако са дали две отрицателни проби. За останалите ще се измисли начин на оценяване, който да не ги ощетява.

За 4 и 10 клас:

  • Изпити в 4 и 10 клас няма да се провеждат.
  • Учениците от 10 клас ще кандидатстват във втория гимназиален етап с оценките от дипломите
  • Четвъртокласниците ще кандидатстват в математически гимназии на базата на национално състезание, което ще се проведе на 28 юни. То е важно и за ученици, които искат да получат стипендии по схемата за подпомагане на талантливи деца.

Детските градини

  • Засега детските градини няма да отворят, но се обмисля създаване на смесени групи през лятото в някои от тях, където да работят предимно млади учители без риск от заболяване от Ковид-19

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай