Четвъртък,

Матури на 1 и 3 юни, 10 деца в стая

От: СТАНДАРТ -
303
Матури на 1 и 3 юни, 10 деца в стая
A
A
A

Матурите ще са на 1 и 3 юни от 9 ч. Това съобщи на специален брифинг просветният министър Красимир Вълчев. Изпитът ще бъде проведен при спазване на всички мерки – по 10 деца в стая без никакво струпване на ученици, родители и учители. Това ще изисква повече помещения, но квесторите ще са по-малко - по един в стая. Ще има и камери. Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министърът на образованието.

ВИЖ ОЩЕ: Ето темите, които падат от матури и изпити

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Национално външно оценяване – т.нар. „малки матури” след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Както „Стандарт” вече съобщи учебната година приключва дистанционно. Децата няма да се връщат в класните стаи. Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете, каза още Вълчев.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъственпо само част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени, съобщи още Красимир Вълчев.

За отварянето на детските градини, рискът е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, съобщи още министърът на образованието.

И каза: „Надяваме се през лятото, когато вирусът затихне, да можем да осигурим дейности по интереси в градините и в училищата”.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички