Ето темите, които падат от матури и изпити

Дипломите ще се забавят само с 4 дни и ще бъдат връчени на 26 юни

Ето темите, които падат от матури и изпити | StandartNews.com
  • Дипломите ще се забавят само с 4 дни и ще бъдат връчени на 26 юни

Просветният министър Красимир Вълчев обяви темите, които отпадат от изпитите.

ВИЖ ОЩЕ: Матури на 1 и 3 юни, 10 деца в стая

За да има равнопоставеност, от изпитния материал по български език и литература отпадат изцяло въпроси, свързани с поезията на Вапцаров, както и с Димитър Димов и Димитър Талев, които е трябвало да бъдат изучавани след въвеждането на извънредното положение. От матурата по история отпада всичко след Първата световна война, по физика - материала след елементарни частици. По география отпадат северните региони.

В седми клас отпадат сложно съставно и сложно смесено изречение. От материала по литература няма да бъдат включени "Бай Ганьо пътува" на Алеко, "Неразделни" на Славейков, "Заточеници" на Яворов, "По жътва" на Елин Пелин, "По жицата" на Йовков. По математика отпадат неравенства и успоредници.

Вълчев препоръча този материал все пак да бъде преподаден, защото става дума и за обща култура, както и за усвояване на знания в следващите класове.

Дипломите ще се забавят само с 4 дни и ще бъдат връчени на 26 юни. Абитуриентски балове не се препоръчват на този етап, каза министър Вълчев. Учениците ще получат бележките за допускане до изпит по електронен път.

Ако в деня на изпита има седмокласници под карантина заради контакт с болни от ковид-19, те могат да бъдат допуснати до изпит след PCR-тест, направен предния ден, при два отрицателни резултата. Ще положат изпитите в отделно помещение. За останалите ще бъде намерено справедливо решение, за да не бъдат ощетени, каза министърът. Това се налага, защото тези изпити служат за кандидатстване в гимназия.

Изпити в 4 и 10 клас няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай