Задържаха опасни контрабандисти, изнасяли военна продукция

12 души са задържани, като трима са чужди граждани

Задържаха опасни контрабандисти, изнасяли военна продукция | StandartNews.com

Задържани са членовете на престъпна група, изнасяла военни изделия за Русия, съобщи на брифинг заместник главният прокурор Мария Павлова.

Изказването е по повод разкрита организирана престъпна група за опит за износ на стоки с възможна двойна употреба и задържаните лица. Нелегалната търговия е извършвана без лиценз.

"На територията на няколко областни града вчера се извършиха множество действия по разследването. Разкрита и неутрализирана е организирана престъпна група. Тя е създадена с користна цел - получаване на парична облага. Занимава се с износ на стоки двойна употреба от България към Русия в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна", добави Павлова.

Тя подчерта, че един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив, което е закупувало различни по вид стоки двойна употреба на обща стойност около 4 млн. лева - оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилищен имот.

"Там са преопаковани и подготвяни за износ от през аерогара София за Русия", обясни Павлова.

Тя съобщи, че са задържани всички членове на престъпната групировка. "На пет лица, всички граждани на чужди държави, са повдигнати обвинения", допълни Павлова.

12 души са задържани, като трима са чужди граждани – от Русия и от Беларус, обяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

Военните изделия не са използвани за армията на Русия, а за специалните части, който са в Украйна, добави председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай