Шестима от "Килърите 3" остават в ареста

Психото и жената на Хайо станаха основни козове на прокуратурата

Шестима от "Килърите 3" остават в ареста | StandartNews.com

София. Шестима души от пернишката група за мокри поръчки, наречена още „Килърите 3", остават в ареста. Това е решението на Специализирания апелативен съд. Той смята, че има опасност шестимата да се укрият.

Васил Василев, Милчо Петров, Борислав Николов, Димитър Начков, Иван Цветков, Йордан Костадинов остават в ареста.

От 1000 на 5000 лв. се увеличи паричната гаранцията за Евгени Миленов. Също по решение на съда бе освободен Мартин Николов. Решението не подлежи на обжалване и е окончателно.

Освен за убийството на Теодор Неофитов – Ханс, срещу подсъдимия Васил Василев има повдигнато допълнително обвинение. То е за притежание на оръжие без разрешително. 

Участниците в прочулата се като Килърите 3 пернишка банда са натопени от свои приближени. Това стана ясно по време на заседанието на Специализирания апелативен съд, който гледа мерките за неотклонение на задържаните членове на групата. Прокуратурата внесе два тома с нови доказателства, голяма част от които се основават на показанията на новите свидетели на обвинението - Асен Китанов-Психото и жената на Николай Христов-Хайо Ирена Петрова.

Близо шест часа магистратите умуваха дали да оставят в килията осмината обвиняеми. Според прокуратурата групата е ръководена от Васил Станков-Бай Васо, който е баща на убития през 2005 г. Райко Арарски-Райко Кръвта. За негов основен помагач е посочван собственикът на пернишката дискотека "Че Гевара" Милчо Боянов-Чироза. Останалите са Евгени Миленов, Борислав Михайлов-Кулума, Йордан Костадинов, Мартин Николов, Димитър Начков и Иван Петков. Част от групата са заподозрени за убийствата на Николай Христо-Хайо, Теодоро Неофилов-Ханс и Петър Крумов-Пупи, чиито трупове бяха открити заровени в гориста местност в Трънско.

Обвиняемите обясниха в своя защита, че са жертва на лична саморазправа, защото основните свидетели срещу тях са им врагове от години. Аргументите им са, че са давали показания срещу Станислав Ангелов-Сиси и Николай Николов-Шатката, които сега помагат на прокуратурата, а са осъдени за убийството на Хайо. Асен Китанов-Психото, който също лежи в затвора за убийство, има и 13-годишна присъда като поръчител на покушение над Бай Васо. Самият Бай Васо обясни, че намереното в него оръжие е използвал за лична сигурност след опита за покушение срещу него. Адвокатите на обвиняемите също обявиха, че основните свидетели Сиси и Шатката дават показания в полза на прокуратурата като лична саморазправа.

"Свидетелските показания не са изолирани. Те се оценяват съобразно събрания доказателствен материал в цялост по делото. В случая не можем да говорим за обвинения, базирани само и единствено на показанията на трима свидетели, които в момента се намират в затвора. Естествено, че за дейността на групата ние няма как да съдим по други показания, няма как да ги подкрепим, освен такива, които са събрани от близки до групата. Дали са участници или не, това е предмет на разследване тепърва в наказателното производство", пък бе обяснението на спецпрокурорката Даниела Попова. Тя бе категорична, че към момента прокуратурата няма никакви договорки с основните свидетели, но отказа да поясни дали в бъдеще би влязла в преговори с тях. Попова допълни, че засега единствено свидетелски разкази свързват пернишката група с убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг.

Пред съда Милчо Петров-Чироза заяви, че положението, в което се намира, е цирк, наложен от политическата обстановка в страната. Петров обяви, че се срамува, че е българин. На 19 август спецсъдът остави в ареста четирима от осемте задържани от пернишката група за поръчкови убийства. В четвъртък главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че е арестуван още един - девети член на групата. Бандата бе заловена след спецакция миналия петък край Перник, при която криминалисти откриха 3 трупа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай