Ровят сделки на "Кинтекс" заради частен търговец (ОБЗОР)

Ровят сделки на "Кинтекс" заради частен търговец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Емилиян Гебрев нашумя със скандали, оцеля, след като бил отровен

Подозират, че държавната фирма е източвана чрез договори с "Емко"

Агенти на ДАНС проверяват сделки на държавната оръжейна фирма "Кинтекс". Те ровят документацията по сделки за износ на дружеството. Акцията е под надзора на Софийска градска прокуратура. "Не се ревизира конкретна сделка или фирма контрагент, а няколко износа", потвърдиха за "Стандарт" източници от родното ФБР. Междувременно от министерството на икономиката заявиха, че агенти на ДАНС не са нахлували в офисите на "Кинтекс", а официално са поискали да им бъдат предоставени документи по сделки. Въпросните книжа са били предадени своевременно.

Софийска градска прокуратура извършва предварителна проверка на сделките на "Кинтекс" след получен сигнал за износ на частната фирма "Емко" на Емилиян Гебрев. Проверяват се обаче всички сделки на дружеството, съобщиха източници от държавното обвинение.

В сигнала до прокуратурата се твърди, че държавната фирма се източва, като е продала оръжие на Гебрев на нереално ниски цени. Целта на прокуратурата е да провери самата сделка, но и да види дали това е трайна практика.

Проверката на прокуратурата се случва само седмица, след като експертът по сигурността Славчо Велков алармира, че български фирми са се превърнали в доставчик на оръжие за държави от Персийския залив, основно Саудитска Арабия. Само за година и половина

от София за различни региони са изнесени около 2000 тона боеприпаси

Според Велков в нощта на 20 март след четири поредни нощи на товарене и отлитане е излетял последният самолет на Кралските сили на Йордания, който е бил натоварен с оръжие.

Тези износи са на частни фирми и не касаят държавната "Кинтекс", уточни за "Стандарт" Славчо Велков.

Емилиян Гебрев е един от най-големите оръжейни търговци у нас. За последно той попадна на фокуса на медиите през юни миналата година. Тогава се появиха съмнения, че той и синът му са били отровени. Бащата дори изпаднал в кома и бил на косъм от смъртта. Инцидентът станал след износ за Украйна, което родило подозрения, че зад покушението срещу оръжейния бос може да стоят руските служби


За Гебрев се знае, че е бивш служител на "Кинтекс". Подхваща частната търговия с оръжие в началото а 90-те години, като в началото използва контактите си главно в Северна Африка. Фирмата му за първи път се появява в публичното пространство през 1999 г. около скандал с износ на гаубици за Чехия. По това време оборотът на дружеството достига $25 млн. Две години по-късно

американски митничари задържат кораб, на чийто борд има 30 млн. патрона 7,62 мм

за автомат "Калашников" АК-47. Под документи те са собственост на фирмата на Гебрев "Емко", който ги изнася за Никарагуа.

5 години по-късно оръжейният търговец беше намесен в нов скандал с оръжие. Тогава македонците хванаха 3 наши камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43. Те били взети от македонската казарма "Гоце Делчев", за да бъдат вкарани в България, откъдето да поемат за трета страна. Оръжието трябвало да бъде претопено в местен металургичен завод, но македонците го продали на Гебрев срещу $200 000. Картечниците обаче са били спазарени на цени 10 пъти по-ниски от стандартните, затова и в Скопие анулират сделката.

Оттогава всъщност "Емко" се пренасочва към изкупуването на стари боеприпаси, които след това заминават най-вече към купувачи от Африка и Близкия изток - най-вече Еритрея, Ангола, Сирия.

Затова не е странно, че "Емко" ЕООД е една от десетината фирми, които са изкупували артилерийски гилзи от военните складове край Челопечене, които бяха погълнати от взрив през 2008 г.

През есента на 2011 г. гръмна склад на фирмата край севлиевското село Ловни дол, който бе пълен с артилерийски снаряди, калибър 122 и 152 мм, купени от Чехия.

В последните години Емилиян Гебрев заяви интереса си към приватизация на българските оръжейни предприятия. През 2013 г. фирмата му "Емко" ЕООД е единствен кандидат за

участие в раздържавяването на най-големия ни оръжеен завод - ВМЗ-Сопот

Процедурата бе спряна в последния момент, защото Гебрев не внесъл депозита от 3 млн. евро
През 2015 г. "Емко" пък се опита да участва в приватизацията на НИТИ - Казанлък, чиято начална цена бе 3,6 млн. лв.
Според официални данни средният обем на износ на българско оръжие и боеприпаси за последните години е в рамките на около 300 млн. евро.

"Кинтекс" бележи силна година през 2014 г., когато оборотът му е малко под 76 млн. лева.

За първите 9 месеца на миналата година "кинтекс" изнася оръжие и боеприпаси за Алжир, Индия, Етиопия и Южна Африка в размер на 35.9 млн. долара. Като най-голям пазар за "Кинтекс" се очертава Индия, отговаряща за около 30 млн. от постъпленията от износ и с която през периода юли-септември е сключен нов договор за 23 млн. долара. Следващият голям клиент е Алжир, където "Кинтекс"ще достави боеприпаси за 18.5 млн. долара до края на годината. Но в същото време печалбата спада двойно до едва 2,8 млн. лв., сочат резултатите на дружеството.
За какво точно ще се хванат прокурорите обаче, все още не е ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай