Примката се затяга. Парламентарна комисия ще проверява Нотариуса

След изнесени поредни данни и факти за организирани групи

Примката се затяга. Парламентарна комисия ще проверява Нотариуса | StandartNews.com

От фондация „Антикорупционен фонд” поискаха създаване на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса.

„През последните няколко дни бяха изнесени поредни данни и факти за организирани групи за влияние в правосъдието, свързани с дейността на Мартин Божанов с прякор Нотариуса. От изнесеното става очевидно, че съмненията за чадър над дейността му от страна на институции са повече от основателни и имат нужда от цялостно и детайлно изясняване”, се казва в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание Росен Желязков и председателите на парламентарните групи.

„Като гражданска организация с опит в областта на антикорупционните разследвания и мониторинг на работата на антикорупционните институции виждаме риск от поредното недопустимо пренебрегване на проблема чрез формално, повърхностно и избирателно разследване от лица, които потенциално са замесени индиректно или директно в тези схеми на влияние”, се казва още в писмото.

От АКФ смятат за „наложително” образуването на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Нотариуса. „Една такава комисия, ако бъде ръководена обективно и компетентно, може да допринесе значително за осветяване на нерегламентирано влияние в правосъдната система. Както и да предотврати прикриването на поредните престъпления срещу правосъдието и да има оздравителен ефект върху цялата система”, се казва още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай