Не пуснаха на свобода билкаря с "Макаров"

Имам идея за бизнес, ще дам хляб на 1000 души, твърди екзекуторът на банкерката Павлинка

Не пуснаха на свобода билкаря с "Макаров" | StandartNews.com

Бургас. Билкарят убиец от сунгурларското село Черница Любомир Симеонов поиска да излезе от килията и да смени решетките със свобода. Въпреки че килърът на банкерката от Бургас Павлинка Йовчева през последните 3 месеца поне 20 пъти заяви: "Убих човек и трябва да лежа в затвора", вчера два пъти поиска да го пуснат от затвора.

Фалиралият бизнесмен за първи път обжалва мярката си за неотклонение само 3 дни след като разстреля банкерката. Вчера Любомир се изправи пред съда със същото искане. Този път изтъкна като мотив предстоящото дело, което "Уникредит Булбанк" води срещу него за изтеглени и невърнати кредити. Билкарят помоли магистратите да заменят ареста с по-лека мярка, за да има възможност да се подготви заедно с адвокатите за гражданския процес. Другата причина за искането му изненада всички. Симеонов заяви, че има желание и намерение да се погрижи за бизнеса си и да организира ръководството на фирмата си. Имал планове за ново предприятие, което щяло да осигури работа на 1000 души. Смятал да възложи организацията на свои доверени хора. Адвокатката му Ваня Радиева заяви пред съда, че няма опасност клиентът й да се укрие, да избяга в чужбина или да извърши друго престъпление.

Същото потвърди и обвиняемият Симеонов. "Аз съм бивш военен и с моите възможности можех да извърша убийството, без никой да научи", заяви билкарят. Той допълни, че освен банкерката Павлинка Йовчева не е имал намерение да убива друг. За да убеди съда в това, изтъкна, че веднага след екзекуцията се предал доброволно в полицията. Окръжните магистрати обаче не уважиха молбата на Любомир Симеонов и го оставиха в ареста. Според съдия Катя Господинова извършеното престъпление е с висока обществена опасност и по-леки мерки като подписка или парична гаранция не са адекватни на тежестта на извършеното. В конкретния случай налагането на домашен арест пък е изключено, тъй като постоянният адрес на бившия военен е в София, а той изрично е декларирал желание да присъства на всички следствени действия.

Любомир Симеонов разстреля с незаконен "Макаров" банкерката Павлинка Йовчева на 23 септември 2013 г. около 8 часа сутринта. Показната екзекуция стана рано сутринта пред зеленчуков магазин в центъра на Бургас. Жертвата бе улучена с един куршум в сърцето и почина на място. Един час по-късно Симеонов сам се предаде на полицията в Сливен. Първоначалният му план след разстрела бил да даде интервю пред национална телевизия и да разкаже какво е направил и защо. Докато пътувал по магистралата обаче, го осенила мисълта, че това може да се изтълкува като опит за бягство, затова отбил в Сливен и разказал как е застрелял Йовчева. Любомир Симеонов твърди, че съзнава какво е извършил и си е давал ясна сметка за последствията, преди да дръпне спусъка. В няколко изявления до медиите, а впоследствие и в писма, той описва подробно мотивите, които са го довели до решението да застреля Павлинка Йовчева. Според билкаря банкерката била виновна за фалита на фирмата му. Тя му отказала кредит, който бил жизненоважен за бизнеса му. Симеонов твърди още, че Йовчева и още двама нейни колеги са го изнудвали да подпише договор с посочена от тях строителна фирма. Тъй като вече имал писмено споразумение с друга компания и не можел да го прекрати, банкерите му отказали заем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай