Ченгета лобират за частни гардове срещу 200 лв. хонорар

Жалват се срещу охранителна фирма, спекулирала с марката на МВР

Ченгета лобират за частни гардове срещу 200 лв. хонорар | StandartNews.com

На 1 януари 2014 г. държавният СОД (Сигнално-охранителна дейност) отиде в историята. Закривайки тази дейност обаче, МВР отвори пазар за милиони, изчисляват експерти в бранша. И стартира битка между частните охранителни фирми кой да пази 50 000 обекта из цяла България. Дори да сметнем минималната такса по 30 лв. на клиент, става дума за бизнес от над 1,5 млн. лв. Битката обаче е най-малко за 10 млн. лв., понеже "каймакът" са големите частни обекти, които плащат по над 500 лв. на месец за охрана, изчисляват експерти.

 

Битката за пазара, от който МВР отстъпва, започна още през октомври-ноември 2013-а, когато частни емисари тръгнаха да сключват нови договори. Оказва се, най-печелившият ход е да се представяш за наследник на държавния СОД и да копираш емблемата му, признават от бранша. И тези спекулации вече са факт. "Стандарт" научи, че служители от "Вътрешна сигурност" на МВР проверяват свои колеги от вече бившите сектори СОД в София и страната за това дали са лобирали незаконно за частници, предлагащи сигнално-охранителни услуги. Според различни източници, старите служители на държавната структура в СДВР получавали по 200 лв. за новопривлечен обект към частниците. В страната пък действащи полицаи директно придружавали свои пенсионирани колеги с охранителни фирми за сигнално-охранителна техника и лобирали за тях. Казвали, че компанията е правоприемник на стария държавен СОД, обещавали, че охраната ще бъде

 

от същите хора и на старите цени

 

В Монтанско пък старата техника на МВР продължавала да излъчва сигнала, но той бил прихващан от частниците, които осигурявали охраната безплатно, за да ги зарибят. "Това е вид незаконна приватизация", смятат експерти.
"Вече има и случаи, когато хората са се отказали от охраната на частниците, защото са се почувствали измамени", коментираха пред "Стандарт" от Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства. Те получили два сигнала в Южна България. Единият е от директора на Историческия музей в Харманли доц. д-р Тошо Спиридонов, другият е от директора на летище Стара Загора Митко Георгиев. И двата сигнала се отнасят до действията на хасковската фирма "Системи охранителна техника 168". А договорите вече са прекратени, установи проверка на "Стандарт". "В края на миналата година бях посетен от представител на фирмата, който се представи за служител на полицията в Харманли и ми каза, че след закриването на държавния СОД, същият ще се преобразува във фирма "СОТ 168". В последствие разбрах, че става дума за бивши служители на МВР, които използват контактите си и служебна информация за собствена изгода. Считам, че това е

 

измама от служителите на "СОТ 168"

 

и ще прекратя сключения с тях договор", пише в своя сигнал доц. д-р Тошо Спиридонов от Харманли. Директорът на Летище Стара Загора Митко Георгиев пък се оплаква на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. "Бивши служители на областната дирекция на МВР са създали частна охранителна фирма, използвайки подобно на "СОД 168" име и служебни данни за клиентите и предлаганите до момента ценови условия и съзнателно въвеждат в заблуждение граждани и фирми в региона, че са "представители" и "правоприемници" на държавния СОД", жалва се Георгиев. Директорът на летището дори призовава да се отнеме лицензът на въпросната фирма, както и да се започне досъдебно производство за измама от страна на техни служители.
"До края на 2013 г., докато действаше държавният СОД, по сигналите на наши обекти действаха от полицията. След това закупихме наши автомобили и сами обслужваме обектите си", коментира пред "Стандарт" собственикът на фирмата "Системи охранителна техника 168" Христо Иванов. Той е създател на сектора СОД в хасковската полиция преди 35 г.

 

Уволни ни Богомил Бонев през 2000 г.

 

и тогава заедно още 11 души създадохме фирмата. Познават ме навсякъде в Хасково и затова сключват с мен договори", твърди Иванов. Всичко останало - от обвиненията за имитацията на стикерите до твърденията, че е придружаван от действащи служители на МВР, били злословия на конкуренцията, категоричен е експолицаят.

 

Валят сигнали за злоупотреби

Татяна Иванова,
изп. секретар на Асоциацията на фирмите, охраняващи с технически средства (НАФОТС)


Получаваме сигнали от цялата страна за злоупотреби от членове на нашата асоциация. Сред тях е и информацията, че служители на МВР отиват лично да съобщят на клиентите си, че сектор СОД се закрива и им връчват нужните за подписването на нов договор документи. Придружавани са, включително в самата полицейска кола, от съдружниците в хасковската фирма "СОТ 168". Твърдят, че са представители на "полицейската" фирма СОТ 168, в която се преобразува сектор СОД, и им предлагат директно нови договори за подписване, за да продължи да ги охранява "полицията". Така всички клиенти на СОД се съгласяват на договори със "СОТ 168", явно подведени от измамните действия. Съмняваме се, че фирма "СОТ 168" продължава да работи с техниката на държавната СОД към МВР и да използва техните радиочестоти и активи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай