Барети на лов за терористи и министри

Ползват ги както за най-тежките акции, така и за ПР на властта

Барети на лов за терористи и министри | StandartNews.com

София. "В живота не е като на кино", казва Пол Хауз, ветеран от "Делта форс". И грешките се плащат с кръв. При петъчната операция в Лясковец бг колегите на Хауз загубиха един от най-подготвените в редиците си - Емил Шарков. Иначе от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) неведнъж са доказвали, че са подготвени да се справят и с най-тежките кризисни ситуации през годините. Благодарение на баретите са арестувани терористи, задържани са особено опасни престъпници, спасяван е животът на много хора. Неведнъж и властта си е правила зрелищен ПР с техни акции. Още се помни легендарното клипче, в което маскирани командоси тръшват "абсолютния престъпник", ексминистър Николай Цонев.


СОБТ е ударният отряд на МВР. Там не попадат случайни и неподготвени хора. Благодарение на тяхната успешна работа, без жертви преди 4 г. се размина заложническата криза в Сливен, през миналата година бе задържан магистралният крадец Емил Милев-Крокодила, а по-възрастните помнят, че преди 29 г. на гара София бе задържан терорист от групата "Баадер Майнхоф". Назад във времето обаче се помнят и гафове с участието на командоси - убийството на Чакъра, "ювелирната акция" преди 20 г. в "Белите брези", където загинаха елитни барети. В безславната история е и случаят с топкомандос, който използвал пистолета си като будилник, за да събуди свой роднина в Котел.



Когато не повалят политици и мафиоти пред камера, операциите на баретите най-често остават в сянка. Дори не подозираме за тях. Така се случи и преди 4 г. по време на заложническата криза в Сливен. През март 2011 г. мъж нахлу в клона на Инвестбанк, простреля охранител и взе няколко заложнички. В продължение на денонощие и половина лично командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Гайков е командвал спасителите. До намеса на баретите не се стигна, но докато са се водели преговори с похитителя, те са успели да проучат него и сградата, и заложниците. Свършили са си работата перфектно.
Без проблеми през 2013 г. баретите и полицаите успели да заловят и магистралния крадец Емил Милев-Крокодила. В продължение на седмица

 

следели издирвания от 4 г. бандит

 

Спипали Крокодила, докато пътувал с черно БМВ, шофирано от съпругата му. В колата имало още едно дете и жена. На магистрала "Хемус", до разклона за с. Осиковица край Витиня, автомобилът бил спрян от полицейски патрул. Тогава се появили командосите и го задържали.


В края на миналата година елитните ченгета подгониха и 41-годишния Христо Георгиев, който удари банка на 1 октомври 2013 г. във Враца. След като бившият полицай се измъкна при престрелка в столичния кв. "Св. Троица" на 31 октомври 2013 г., баретите го спипаха две седмици по-късно в Чепинци. "Имаше план да щурмуваме къщата. Заради рисковете за безопасността на останалите хора вътре преценихме, че този план не е целесъобразен с оглед факта, че издирваният беше открил стрелба по колеги в центъра на София", поясни тогава главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Георгиев и двамата му спътници бяха задържани в момента, в който излезли и се качили в лек автомобил "Волво". Блокадата им попречила да се оттеглят от района, а светкавичните действия на спецекипите не оставили възможност за оказване на съпротива.


Освен с успехи обаче в историята на елитното подразделение има и редица гафове. Възобновеното разследване на смъртта на Тодор Димов-Чакъра например ще установява дали полицията е превишила правомощията си преди 11 г. Той загина при полицейска операция пред дома му през 2003 г. Чакъра се криеше от властите, защото трябваше да изтърпи ефективна присъда за кражба и бе обграден в къщата си. Подобно на Кървавия Петко от Лясковец, Димов не се предаде и стреля по униформените. Близо стотина полицаи и барети тогава

 

обстрелваха къщата с гранатомет

 

Къщата пламна, а после се разбра, че Чакъра е мъртъв. От МВР съобщиха по-късно, че се е самоубил. Разследването за смъртта му бе прекратено, защото се установи, че полицаите не са извършили престъпление. Двамата синове на Чакъра и съпругата му обаче осъдиха България в Страсбург за нарушено право на живот. Съдът им присъди 50 000 евро обезщетение. Веднага след присъдата главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото. Така в хода на разследването показания ще дават и баретите, участвали в тогавашната спецоперация.
Една от най-големите трагедии в новата ни история, с които се свързва СОБТ, пък се случи преди 20 г. в столичния жк "Белите брези". Тогава

 

при престрелка между свои

 

в жилищен блок бяха убити две от топбаретите, а един бе ранен. Христо Билев заедно колегите му от спецотряда, подп. Марин Чанев и Георги Георгиев-Индианеца, бяха пратени да охраняват срещата на висшите шефове от МВР с дясната ръка на Иво Карамански - Иван Иванов. Баретите бяха разстреляни по погрешка от свои колеги от звеното за борба с масовите безредици - БМБ, които патрулирали в района. Чанев и Георгиев бяха убити на място, а Билев бе тежко ранен в крака. Единственият осъден бе полицаят Митьо Петров.


Факт е, че отрядът се използва изключително рядко и само ако наистина се налага. Както казва командирът им в едно интервю: "Когато баретите спечелят победа - тя е за обществото, за гражданите, за нашите семейства". Спецполицаите са научени да неутрализират престъпници с нож, пистолет, с ръце или автомат, на земята, във въздуха, във водата. А когато не са на операции, съвсем не бездействат. Непрекъснато тренират снайперистка, стрелкова, пиротехническа, парашутна, физическа подготовка, оперативно-бойни техники, военна топография и ориентиране. Така че, когато дойде моментът, в който да бъдат повикани, да са в топформа. Затова и екипировката им е специална, имат два вида балистични каски, разполагат и

 

с автоматично оръжие, пистолети "Глок"

 

включително и картечни МП 5, електрошокови прибори. Малко известно е, че заради задачите, които изпълняват, те имат прибори за нощно виждане, щурмови десантни лодки, високо проходими бронирани автомобили. В редица операции използват и бронираните машини "Sand Cat".

 

Гърмят по погрешка

* 19 ноември 1993 г. - служител на СОБТ вдига по тревога колегите си, след като се е сбил с охраната в ресторант "Градина".
* Август 1994 г. - край язовира до село Братушково правят показна акция по залавянето на Боян Петракиев-Барона, последвана от жалба за нанесена му средна телесна повреда.
* 22 януари 1995 г. - командос прострелва по погрешка 25-годишния Ангел Благоев от с. Гълъбник, Пернишко, в спрян за проверка автомобил.
* 3 март 1995 г. - задържат ценна антика в софийското заведение "Ла Скала", при което не се церемонят и със случайните посетители.
* 5 юли 1996 г. - антитерористите убиват в кафене на "Петте кьошета" бандита Веско Въртийски-Патичето, когото засекли случайно. При престрелката двама охранители са ранени.

 

Създават отряда през 1979 г.

В далечната 1979 г. тогавашният вътрешен министър ген. Димитър Стоянов създава мотомилиционерски батальон. По-късно батальонът минава към направление "Терор" на Държавна сигурност и става "Поделение за борба с тероризма". От 1991 г. то се нарича "Специализиран отряд за борба с тероризма". Сега баретите действат след заповед на главния секретар на МВР, когато има кризи с насилие или за операции по задържането на опасни лица, за които се предполага, че биха оказали сериозна съпротива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай