Установиха кое лекува безотказно високото кръвно

Високото кръвно налягане често е наричано "тихия убиец"

Установиха кое лекува безотказно високото кръвно | StandartNews.com

Резултати от ново проучване показват, че премахването на 1 чаена лъжичка сол от храненето ни всеки ден може да понижи високото кръвно налягане точно толкова, колкото и обичайното лекарство за хипертония.

Една чаена лъжичка сол е 2300 милиграма - това е максималната препоръчителна дневна норма за хора над 14 години. Въпреки това Американската сърдечна асоциация препоръчва диета с по-малко от 1500 милиграма натрий дневно.

"Това е първото проучване, което показва, че хората, които вече приемат лекарства за кръвно налягане, могат да намалят още повече кръвното си налягане, като ограничат солта", казва съоснователят на проучването Норина Алън, професор по превантивна медицина в Медицинското училище "Файнберг", съобщи Си Ен Ен.

"И независимо от медикаментите, установихме, че 70-75% от хората вероятно ще намалят кръвното си налягане, ако намалят натрия в диетата си", каза Алън.

Високото кръвно налягане често е наричано "тихия убиец", тъй като няма симптоми - единственият начин да разберете дали го имате е да се изследвате. И все пак хипертонията засяга всеки трети възрастен в света и може да доведе до сърдечен удар, сърдечна недостатъчност, увреждане на бъбреците и инсулт, според доклад на Световната здравна организация от 2023 г.

Според Американската сърдечна асоциация почти половината от всички американци живеят с високо кръвно налягане. Около една трета от тях имат "резистентна" хипертония - високо кръвно налягане, което не спада въпреки едновременната употреба на три вида лекарства. Проучване от 2021 г. установява, че вероятността мъжете на възраст от 20 до 49 години да имат неконтролирана хипертония е с до 70% по-голяма от тази при жените на същата възраст.

"Повечето хора днес консумират прекалено много сол, защото тя се добавя в почти всичко, което ядем", казва д-р Андрю Фрийман, директор на отдела за сърдечносъдова профилактика в Денвър.

"Една чаена лъжичка сол може да изглежда малко количество. Въпреки това изглежда, че тази добавена сол има изненадващо голям ефект върху кръвното налягане", подчерта той.

В проучването 213 души на възраст от 50 до 75 години са подложени на едноседмична диета с високо или ниско съдържание на натрий. След като се храни по този начин в продължение на седем дни, всеки преминава към алтернативната диета.

Около 25% от участниците са имали нормално кръвно налягане, а други 25% - нелекувана хипертония. От останалата група 20% са имали контролирано кръвно налягане, а 31% - не.

По време на седмицата с високо съдържание на сол хората са се хранили с нормалната си диета, както и с две пакетчета бульон, всяко от които е съдържало 1100 милиграма натрий. По време на седмицата с ниско съдържание на сол хората са яли храни с ниско съдържание на натрий, закупени и предоставени им от диетолози. Целта е била само 500 милиграма сол на ден, което е драстично намаление.

Според проучването спадът на кръвното налягане по време на диетата с ниско съдържание на натрий е бил бърз и драматичен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай