Страх от нов щам на свинския грип! Наш експерт обясни

Той се предава от свине на хора, но засега не е предаван от човек на човек

Страх от нов щам на свинския грип! Наш експерт обясни | StandartNews.com

"Информацията за нов вариант на свинския грип във Великобритания не е притеснителна и не трябва да ни тревожи особено много. На Острова има една практична система на проследяване на възникване на всякакви инфекции. И това, че те толкова бързо са установили, че става дума за нов вирус е наистина чудесно. Така трябва да функционира всяка здравна система. През 2009 година имахме една малка пандемия на свински вирус. Тогава обаче не ставаше дума за чистия вирус, а за хибридна форма", заяви пред Нова телевизия ръководителят на лаборатория в швейцарския град Берн - българинът д-р Аспарух Илиев.

По думите му интересното в случая в Англия сега е, че става дума за чист свински вирус, от който от средата на 20-и век до момента са се заразили едва 50 души. "Той се предава от свине на хора, но засега не е предаван от човек на човек. И тук въпросът е, дали не става дума за мутация, която е преминала от човек на човек, което би било нетипично за чистия свински вирус", посочи той.

Според доктор Илиев няма нищо притеснително от единични случаи с оглед на факта, че много наши сънародници ще се завърнат от Великобритания за празниците. "Единични случаи по никакъв начин не представляват проблем. Великобритания ги проследява отлично. Протичането не е било тежко. Аз не бих се притеснявал и бих призовал също и зрителите да не се тревожат. Ако имахме огнище в Великобритания, да речем група хора, които са се заразили и то един от друг, тогава вече би било притеснително. Единични случаи, никой не знае как е станало заразяването. Възможно е да е станало от контакт със заразени материали от животното. Така че засега нямаме данни, че се предава от човек на човек", категоричен е Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай