Станаха ясни най-важните ползи от яденето на тиква

Една от ползите е, че подкрепя здравето на сърцето

Станаха ясни най-важните ползи от яденето на тиква | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Ароматна, вкусна и много полезна - това е тиквата. Тя е богата на хранителни вещества и има множество здравословни ползи. Ето някои от тях, които са подкрепени от научни изследвания:

Богата е на антиоксиданти

Тиквата съдържа високи нива на антиоксиданти, като бета-каротин, витамин С и витамин Е. Тези антиоксиданти помагат да се намали възпалението в организма и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.

Но тя e и особено полезна, зaщoтo cъдъpжa няĸoи мнoгo pядĸo cpeщaни в pacтитeлнaтa xpaнa витaмини – К, oтгoвapящ зa дoбpoтo съсирване нa кpъвтa, и D, изĸлючитeлнo нeoбxoдим пpeз зимните мeceци.

Haй-yниĸaлeн oбaчe e мaлĸo извecтният витaмин T, ĸoйтo пoдпoмaгa лeчeниeтo нa aнeмии.

Подобрява зрението

Бета-каротинът, който се намира в тиквата, се превръща във витамин А в организма. Витамин А е важен за здравето на очите и може да помогне за подобряване на зрението и предотвратяване на различни очни проблеми, като например макулна дегенерация и катаракта.

Мастноразтворимите витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К са необходими за поддържане на доброто здраве, тъй като тялото ни има способността да ги съхранява в черния дроб и в мастната тъкан и да ги използва, когато се нуждае от тях.

Подкрепя здравето на сърцето

Тиквата е богата на калий, магнезий и фибри, които са важни за здравето на сърцето. Калият помага да се поддържа нормалното кръвно налягане, магнезият помага за регулиране на сърдечния ритъм, а фибрите помагат да се намали нивото на лошия холестерол.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай