Освободиха шефа на "Пирогов“

Новината е потвърдена от здравното министерство

Освободиха шефа на "Пирогов“ | StandartNews.com

Директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите, потвърдиха от здравното министерство, съобщи NOVA.

Решението идва след проверка на „Вътрешен одит” на МЗ и доклад от 134 страници.

ВИЖ ОЩЕ: Шефът на "Пирогов" се разгневи. Отговори на министъра

„По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов”, е представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение”, се казва в съобщението МЗ.

Друг мотив за освобождаването на д-р Димитров бил създало се „обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники".

За изпълнителен директор на „Пирогов“ е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс.

Припомняме, че здравният министър проф. Христо Хинков каза преди дни, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. По думите му се предвижда и прокурорска проверка. Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, каза още министър Хинков и посочи, че му предстои разговор с д-р Димитров заради констатациите в одита.

По-късно същия ден – на 28 ноември, проф. Ангелов каза, че констатациите в "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“, трябва да се потвърдят от външен одит. "Категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата", каза още той и посочи, че в комисията по здравеопазване е постъпил сигнал от директора на "Пирогов", в който твърди, че върху него се оказва натиск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай