Как да опазим меда полезен? Съветите на експерт

Медът има стотици полезни свойства, но при нагряване някои от тях се губят

Как да опазим меда полезен? Съветите на експерт | StandartNews.com

Медът е богат на витамини и минерали, и полезните му свойства за организма са неоспорими. Той приема и лечебните свойства на билката или цвета на растението, от което е получен.

Медът има антиоксидантен ефект, антибактериални и антигъбични свойства, подсилва имунитета, облекчава кашлицата, понижава кръвното налягане и подобрява паметта.

Има стотици полезни свойства, но при нагряване някои от тях се губят.

„Захаросаният мед не се харесва на всички и много хора го загряват, за да възстановят неговата течна форма. Тогава обаче започва да се променя кристалната решетка и молекулярната му структура”. Това предупреди диетологът Андрей Золотарев.

“След нагряване медът може да загуби редица полезни свойства. В него има определен брой ензими, които се разрушават при нагряване, има витамини, които изчезват след температурна обработка", казва още експертът.

„В същото време широко разпространеното мнение за токсичността на меда, който е бил подложен на нагряване, не е вярно. Продуктът не става опасен за здравето”, допълва специалистът.

"Често се появява информация, че ако медът се нагрее, той ще придобие токсични свойства. Това далеч не е вярно", подчерта Золотарев.

„За да се избегне "пълното унищожаване" на ензимите и витамините в него, е необходимо медът да се загрява правилно. Необходимо е да налеете вряла вода в съд, да изчакате, докато температурата спадне до 80 градуса, и едва тогава да спуснете затворен буркан с мед в него. След половин час, когато температурата спадне, трябва да източите малко вода и да добавите гореща вода. По този начин бурканът с мед ще възвърне течната си форма бавно", посочва Золотарев.

Диетологът не препоръчва загряването на меда в микровълнова фурна или на традиционната водна баня с вряла вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Цветомир
преди 3 месеца

Пълни глупости. Температурата на водата да спадне до 80 градуса. Ами тогава пак разваляте меда. Температурата на водата не трябва да превишава 40 градуса. Тогава се запазват свойствата на меда.

Откажи