Затягат мерките в София от събота, скоро в цяла България

Новите рестрикции ще бъдат обявени в четвъртък на брифинга на НОЩ

Затягат мерките в София от събота, скоро в цяла България | StandartNews.com

Новите по-строги мерки в София ще влязат в сила от събота (20 март). Това обяви преди минути д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. "Какви конкретно ще са мерките ще разберете в четвъртък на брифинга на щаба, обяви още Кунчев. Според него след столицата ще се обмислят и мерките за цялата страна, които може да влязат в сила от 22 март. 

Мисля, че е назрял моментът за национално решение. Основното, което целим, е да избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици. Това заяви държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Все още цифрите се следят, но вълната е заляла почти цялата страна, обясни той. Относно случай в Благоевград с починала жена, Кунчев обясни, че все още се прави проучване дали има връзка с ваксинацията.

"Всичко, което проучим на наше ниво, го изпращаме на Европейската агенция по лекарствата, за да се вземе най-точното решение. Когато има случай на нежелана реакция, в зависимост от аутопсията, ние набираме съответните експерти в областта, за да дадат компетентното си мнение, което отнема време. Решението ще е общоевропейско дали може да се използва тази ваксина", поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай