Защо да има публика на мачовете е лоша идея

Не би било проблем, ако имахме високо ниво на спазване на противоепидемичните мерки

Защо да има публика на мачовете е лоша идея | StandartNews.com

"Според мен това е малко рисково разрешаване, защото ние сме в обстановка, в която инфекцията така или иначе я има сред общността и виждаме, че спазването на мерките не е на нужното ниво.“ Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в интервю за БНР, по повод допускането на публика на футболните мачове, решението за което бе взето вчера.

„Не би било проблем, ако имахме високо ниво на спазване на противоепидемичните мерки. Аз по принцип не съм привърженик на забраните, но ние трябва да направим така, щото повече хора да разберат какво е физическата дистанция, какво представляват маските и кога трябва да бъдат носени. Защото маските не се слагат, за да се защитаваме ние, а за да защитаваме другите от нас", обясни Симидчиев.

На какъв етап е лечението на коронавируса

"Ваксини има в момента 10, които са в напреднал етап на изследване, но нито една от тях не е готова да бъде прилагана сред популацията от хората. Тепърва предстои да видим до каква степен тези ваксини ще изграждат стабилен имунитет, колко устойчив ще бъде той, дали ще бъде пожизнен или за само няколко месеца? Дали ще предизвиква напълно запазване от заболяване, или просто ще намалява тежестта на болестта? Това са все въпроси, на които още никой не може да отговори. Ваксините трябва да минат през т.нар. "трета фаза на изследване", посочи пулмологът.

Д-р Симидчиев смята, че това няма да се случи по-рано от началото на следващата година. Той коментира факторите, които допринасят за увеличението на заболелите от Covid-19 и смъртността. "Леталитетът зависи до голяма степен от това как се справя здравната система се справя с по-сериозните случаи. Засега изглежда ние справяме, както и напредналите държави", каза Александър Симидчиев.

"Имунна памет имаме, но тя е клетъчно медиирана, а не с антителата. Антителата изчезват докъм трети-четвърти месец – поне това е, което знаем от публикуваните данни – но имунната памет я има и поради тази причина хора, които са преболедували от този коронавирус, боледуват по-леко или въобще не боледуват. От миналата седмица има една публикация, която твърди, че имаме и кръстосана имунна памет. Т.е. боледувайки от други сходни коронавируси, ние създаваме известна нечувствителност, известна резистентност. И това е едно от обясненията защо толкова трудно и бавно се гради групов имунитет“, разкри той.

Пулмологът подчерта, че е важно да бъдат спазвани елементарните мерки и да бъдем отговорни като общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай