Витанов с много сериозно предупреждение. Какво ни чака?

Следващата седмица ще е решаваща за развитието на четвъртата вълна от COVID-19, категоричен е математикът

Витанов с много сериозно предупреждение. Какво ни чака? | StandartNews.com

Следващата седмица ще е решаваща за развитието на четвъртата вълна от COVID-19. Това написа във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов, който правеше модели за развитието на пандемията в помощ на Националния оперативен щаб /НОЩ/. Откакто първото служебно правителство разпусна щаба, проф. Витанов публикува прогнозите си в социалната мрежа.

 „Тази седмица не беше лека. Следващата - след сряда нататък, ще е решаваща затова накъде ще тръгне развитието на вълната. Имаме 21 области с дифузно разпространение на заразата и само 7 не са с такова разпространение. Това е сериозна ситуация“, категоричен е математикът. И допълва: "Вълната се надига, тоест вторичният пик е сигурен".

Преди ден неговият колета проф. Огнян Кончев потвърди прогнозата си, че към 15-20 октомври развитието на заразата ще наложи нов локдаун.

„На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Това крепи ситуацията и затова обхватът на заразата се разширява бавно“, пише още проф. Витанов.

„Базовото репродуктивно число и то подкрепя този извод - днес стойността му е 1.094. Броят на активните случаи се очаква да расте, но бавно. Бавно ще расте и натоварването на здравната система. Това е добре, тя ще може да посрещне това натоварване. Не забравяйте обаче, че натоварването не е малко. Благодарен съм на хилядите хора на първа линия, които храбро се борят с тая зараза. Нещо ви забравиха, но аз не съм ви забравил. Добре знам, какво ви е“, заявява проф. Витанов.

Математикът коментира и различни прогнози за развитието на пандемията у нас, като неколкократно уточнява, че това не е негова прогноза, а коментар: „Говори се за 10 000 случая на ден. 10 000 регистрирани случая на ден при 30% със симптоми, които не се регистрират означава грубо казано - 13 000 случая със симптоми на ден. Умножаваме това по 4 и получаваме, че в съответния ден 52 000 човека са се срещнали с вируса. Я си помислете обаче - че това е около 1% от населението, налично в момента на територията страната. Тоест, в този ден 1 на всеки 100 е срещнал вируса и то яко го е срещнал, че чак го е хванал“, пише още Витанов.

И коментира: „Множко ми се вижда, това ми е коментарът. Моите компютри не възразиха. Даже казаха, че ако Кацаров допусне 10 000 регистрирани случая на ден, той трябва да излезе пред министерството на здравеопазването и да си направи харакири. Моите компютри смятат, че харакири няма да гледаме. Ако регистрираните случаи стигнат 10 000 на ден, нека колегите се покрият със заслужена слава, че са предупредили навреме за голяма опасност. Но не ме пришивайте мен към тази прогноза“, заключва проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай