Софийска онкология настръхна срещу COVID отделение

Няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един

Софийска онкология настръхна срещу COVID отделение | StandartNews.com

Персоналът на столичната онкологична болница протестира срещу решението в лечебното заведение да бъде разкрито COVID отделение с 29 легла. Според медици и пациенти смесването на потоци от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако COVID зоната започне да работи активно.

Лекари, медицински сестри и санитари са категорични, че има опасност ако онкоболните бъдат лекувани заедно с COVID пациенти.

Проф. Панайот Куртев - началник на отделението по обща и коремна хирургия говори от свое име и от името на колеги си: „Ние сме в защита на нашите болни, тъй като тези болни са с нарушена имунна компетентност. С около 30% се увеличава смъртността на това заболяване в комбинация от онкологични заболявания и коронавирус“.

Според проф. Панайот Куртев няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с COVID-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

Директорът на онкологичната болница в София д-р Стефан Константинов обясни, че проблем няма: „В болницата няма никакви клиники отделения инфекциозни ситуирани. Имаме един етаж, който е изолиран за пациенти, раково болни, които са вирусоносители. Това, което сме направили, е добро за болницата и самият факт, че има един единствен пациент“.

Пациентите са притеснени, както и медицинският персонал, който се грижи за тях: „Ние, ако се заразим, ние умираме. Има малко персонал, може ли горе да ходят точно тези сестри и персонал, в никакъв случай“.

Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти, обясни пред БНР, че "притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които специфични заболявания, да се откриват такива отделения.

"Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика, каза Александрова.

„Ако утре обект на инфекция станат пациенти с COVID, кой ще лекува това немалко общество от болни хора, неколкостотин хиляди“, попита председателката на пациентската асоциация.

Евгения Александрова смята за приемлив варианта болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус. „Защото тези хора ще бъдат в наблюдение и в контекста на основното им заболяване“, уточни тя.

Специализираните лечебни заведения да разкриват легла само за нуждите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение, каза Александрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай