Неделя,

СЗО у нас: Дистанционно учене само в краен случай

От: Рачо Рачев -
СЗО у нас: Дистанционно учене само в краен случай
A
A
A

За да бъде безопасно в училище тази учебна година, трябва да се търси най-добрият вариант за деца и учители. "От една страна е важно да не се загуби връзката, възможността за контакти с връстници и това води до тютюнопушене, желание за ранни сексуални контакти“, заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Средата вкъщи е сигурна, но изолира детето от ранния свят, обясни той.

„Затова трябва училищата да стартират работа, но при спазване на важни мерки – дезинфекция и дистанция. Децата вече трябва да спазват дистанция от метър, метър и половина, да не се скупчват“, каза доц. Околийски.

Маските задължително трябва да се носят от деца над 12 години, а от 6 до 11 е препоръчително, съобразно родителите им, поясни той. В час маски трябва задължително да носят по-възрастните учители, информира още той.

„Дистанционната форма трябва да е в краен случай“, каза доц. Околийски.

Той изрази възмущението си, че българинът наистина вярва в конспиративни теории. Доказателство за това е твърдението, че COVID-19. Това, обясни Околийски, влияе на децата – поведението на родителите е причина и децата да не вярват.

Доц. Михаил Околийски призна, че вирусът е отслабнал, но призна, че трябва да се спазват мерките. Той разказа, че наблюдава хора в София и в другите градове, които носят маските си на брадичката и влизат в магазин или в аптека, с готовност да я вдигнат, ако някой им направи забележка.

Относно това трябва ли да се ваксинираме с противогрипна ваксина, доц. Околийски заяви, че това трябва да се направи. Той напомни, че в България едва около 3-4% се ваксинират, а в Европа има страни, където се достига до 20%,30% или 50%.

По думите на доц. Околийски се очаква от СЗО до края на годината да има ваксина. Руската ваксина, по думите му, не е била подложена на достатъчно изпитания и затова СЗО смята, че няма ваксина.

СЗО смята, че пандемията ще продължи до края на 2021 година, съобщи доц. Михаил Околийски.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички