СЗО: Китай късно е съобщил за вируса

През декември 2019 е имало много заразени в Ухан

СЗО: Китай късно е съобщил за вируса | StandartNews.com

Експертите от Световната здравна организация (СЗО), изучаващи произхода на коронавируса, разкриха данни за късното обявяване на пандемия в Китай, съобщава CNN.

Специалисти от СЗО посетиха Ухан, където коронавирусът беше открит за първи път, и стигнаха до заключението, че разпространението му е започнало по-рано от обявените от китайските власти.

Водещият изследовател на мисията на СЗО Питър Бен Ембарек каза, че повече от дузина щамове на вируса са открити в Ухан през декември 2019 г. „Вирусъте много разпространен в Ухан през декември, което е ново откритие“, каза експертът, добавяйки, че китайската страна е дала възможност за комуникация с човек, който е бил заразен на 8 декември.

Според него китайски учени са предоставили на групата данни за 174 случая на коронавирусна инфекция, регистрирани в Ухан през декември 2019 г. От тях 100 случая са потвърдени чрез лабораторни изследвания, а други 74 от клинична диагноза въз основа на симптомите.

Ембарек отбеляза, че болестите, причинени от коронавирус, са тежки само в 15 процента от случаите. Поради това експертът не изключи, че в началото на епидемията не са установени всички случаи, общият им брой през декември може да надхвърли хиляда души.

По-рано редица експерти от международната мисия заявиха , че китайските власти отказват да предоставят на експертите на СЗО първоначалните сурови данни за ранните случаи на коронавирусна инфекция в страната. Австралийски учен Доминик Дуайър обясни, че Пекин е показал само няколко проби на експерти.

Преди това експертите на СЗО се съмняваха в момента на започване на пандемията на коронавируса. Те смятат, че вирусът може да е започнал да се разпространява в Китай преди декември 2019 г., когато е бил официално обявен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай