Стигнахме ли пика на тревога от заразата?

Тревогата в последните седмици в страната ни е спряла да расте, казва Първан Симеонов

Стигнахме ли пика на тревога от заразата? | StandartNews.com

Обществото ни вече е стигнали пика на тревогата от заразяването с коронавируса и всички други последствия от епидемията, стана ясно от интервю за БНР на изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му тревогата в последните седмици в страната ни е спряла да расте, тъй като е достигнала до т.нар. "плато". "Надявам се да не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало и преждевременно намаляване на мобилизацията и съответно проблем по отношение на разпространение на заразата. Надявам се заразата от коронавируса да не се разпространява, защото тогава и тревогата може да започне да расте", призна Симеонов.

Той коментира, че данните от последното проучване на "Галъп интернешънъл" показват, че колкото по-успешни са мерките, толкова по-ненужни изглеждат те на хората. "Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично движение на хората", обясни социологът.

Във връзка с посоченото от една пета от анкетираните, че демокрацията не е ефективна по време на криза, той посочи, че същият процент хора вероятно и при други обстоятелства биха "изскърцали със зъби" срещу демократичните механизми и акцентира, че все пак мнозинството - 78% не смятат демокрацията за неефективна. "Бих предпочел да смятам, че чашата е 78% пълна, а не 22% празна", каза Симеонов.

По думите му хубав симптом в България е, че се запазва демократичният рефлекс, що се отнася до собствените права на конкретния човек. "Направихме няколко вълни (на изследването - бел.ред.) и те показват плавен спад на готовността да се жертват граждански права. ... Предпочитам да го анализирам като демократичен рефлекс. Много са все пак тези проценти - бяха 83, станаха 78, сега са 73% тези, които казват, че са готови да се разделят с част от правата си. Много са, но не вървят нагоре". Симеонов уточни, че в света този процент укрепва, защото там тревогата расте.

Проучването показва, че вече 9% от хората казват, че са загубили работа, в глобален мащаб 15% заявяват това. Само една трета са хората, които твърдят, че засега джобът не им е засегнат: "Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място демокрацията".

Социологът уточни, че подкрепата за мерките остава непроменена - над 70% от хората продължават да оценяват действията на правителството като добри: "Струва ми се, че Оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на правителството в обществените очи. Причините са прости. Първо - той изглежда по-непартиен и съответно хората го харесват повече. Второ - предстоятелят на щаба е едновременно лекар и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България".

Първан Симеонов посочи още, че ситуационната оценка на премиера Бойко Борисов е 68%, която през останалото време е двойно по-ниска. Той уточни, че това е световна тенденция за подкрепа на властта и България не е изключение, а напротив - тя е представителна за света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай