Специалист каза с какво не трябва да лекуваме ковид

Посланието на д-р Ангелова към ваксинираните е да продължават да спазват мерките

Специалист каза с какво не трябва да лекуваме ковид | StandartNews.com

Растящият брой заболели от Делта варианта на COVID-19 отново дава думата на специалистите. Как правилно да се лекуваме, ако се заразим или как да се предпазим коментира пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

"В доболничната помощ в момента лекувам пациенти, повечето от които са ваксинирани, а колегите в болничната помощ казват, че техните пациенти са неваксинирани. Изводът е, че ваксината пази от тежко боледуване, но не пази от заразяване", обясни тя.

По думите й трябва да се спазват противоепидемичните мерки, защото като че ли малко сме ги загърбили, докато вирусът циркулира. Ако правилно се лекуват пациентите в доболничната помощ, по-малко ще бъдат влошените в болничната помощ.

"Лекуват се с много антибиотици - двойни, тройни комбинации и накрая хората постъпват в болници. COVID-19 е вирусно заболяване, а вирусите не се лекуват с антибиотици. Нека пациентите пресират лекарите, защото технологиите, защото медиите дадоха възможност на хората масово да влезе в лекарската професия. Загуби се и доверието към лекаря, което не трябва да е така. Не гледайте новини, гледайте статистики", каза тя.

Средства за спирането на разпространението на вируса има. Д-р Ангелова обясни, че за предотвратяването на вируса е нужно да подсилим имунната си система. За това помагат витамин D-3 и основните антиоксиданти - витамините A, C, D, E.

"В първия ден на болестта в никакъв случай не трябва да се започва с кортикостероиди, тъй като те могат да объркат всичко в имунната система", заяви пулмологът.

Посланието на д-р Ангелова към ваксинираните е да продължават да спазват мерките. Относно втората група - преболедувалите - експертите са се обединили около мнението, че те имат траен имунитет. По думите ѝ в доболничната помощ няма преболедували втори път, а в болничната - са единични случаи.

"Моето мнение е, че не бих ваксинирала децата. Те имат имунитет, има проучвания, че по-малко се заразяват, а ако се заразят, боледуват по-леко", заяви д-р Ангелова.

Тя призова хората да бъдат отговорни и да пазят своето здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай