Професор с остър коментар за списъците за ваксини

Преди да се покаже същността на ваксините не биваше да се правят списъците за ваксиниране

Професор с остър коментар за списъците за ваксини | StandartNews.com

"Преди да се покаже същността на ваксините и да се знаят техните свойства и качества, не биваше да се правят списъците за ваксиниране", заяви в интервю за БНР проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

Тя уточни, че това не се случва само в България, а и навсякъде по света се действа в стил "поставяме каруцата пред коня". Вирусологът подчерта, че не е обяснено дали всеки, който реши да се ваксинира, ще може да избира коя от ваксините да му бъде поставена.

Проф. Аргирова описа тежките случи на заболели от коронавирусна инфекция, които е виждала в болничните заведения и изказа категоричното си решение да си постави ваксина срещу Covid-19: "Не разбирам точно колеги, лекари, които говорят несъстоятелни неща за коронавируса".

По думите на вирусолога научните публикации за ваксината на "Пфайзер" показват, че тя е безопасна и предположи, че сигурно ще бъде ефикасна.

"Научаваме, че като се направи ваксината, тя ще дава дълготраен имунитет. Това е много важно. вирусът няма шанс повече, защото вече е извършил всички изменения, които са му необходими, за да може да зарази човека. Всички мутации, които после претърпява, няма да могат да повлияят на неговата патогенност, разпространение, нито пък на действието ваксините. това е част от закона на еволюционната вирусология".

Високата смъртност в България проф. Аргирова обясни с разпространението на мутант на коронавируса, който е различен от първия, дошъл от Китай: "Той е по-инфекциозен от оригиналния вирус и има по-лесна трансмисивност, т.е. по-лесно се предава от човек на човек. С това си обяснявам и фактът, че в Европа се получи много сериозно нарастване на броя на заразените лица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай