Опасна промяна в поведението на ковид! Информира проф. Аргирова

Не ме изкушава да бъда здравен министър и не са ми предлагали, каза тя

Опасна промяна в поведението на ковид! Информира проф. Аргирова | StandartNews.com

Наблюдава се застъпване на предишната и на сегашната вълна на Ковид-19, съобщи пред бТВ проф. Радка Аргирова. По думите й причина за надигането на новата вълна са пътуващите хора.

Вирусът все повече ще еволюира, за да може по-лесно да ни заразява. Но той вече среща много имунонаселение - преболедували или ваксинирани. Затова той може да се адаптира с по-лесно прикрепване, каза проф. Аргирова.

В момента трябва да се носят маски в болнични заведения или социални домове, каза проф. Аргирова. Тя не изключи възможността да се върнат по-строги мерки. Това зависи от броя на заразените, натовареността на интензивните отделения. В момента заетостта на интензивните отделения е под 3,5% и под 5% - на неинтензивните. Това означава, че здравната система не е заплашена.

Към момента не се налага ползването на зелен сертификат, но не е изключено да бъде искан от чужди власти, ако ситуацията се обостри, каза проф. Аргирова.

Не ме изкушава да бъда здравен министър и не са ми предлагали, каза в отговор на въпрос тя.

По отношение на уволненията на директори на болници, проф. Аргирова предположи, че здравният министър Асена Сербезова има съображения, но за нея мотивите са недостатъчни.

„Вероятно има документи, познавам проф. Сербезова, тя не работи без документи, без юристи, без одит, но това, което беше представено пред обществеността, не беше убедително“, отбеляза проф. Аргирова.

Според нея новият здравен министър ще има няколко основни задачи: „Първо, да се следи ходът на пандемията – второто, извън болничната помощ – първичната здравна помощ не е на добро ниво, самата болнична помощ също и то по отношение на общинските и малките болници“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай