Разкриха кога ваксините престават да действат

Най-опасният момент е, когато е ваксинирано 60% от населението

Разкриха кога ваксините престават да действат | StandartNews.com

Ново изследване разкри кога коронавирусът ще стане резистентен към ваксините и те няма да могат да се борят с него.

Европейски биолози са моделирали вероятността от появата на щам на вируса SARS-CoV-2, резистентен към съществуващите ваксини. Моделирането е направено при условно население от десет милиона души, сред които  се извършва ваксинация, съобщи РИА Новости. Резултатите показват, че максималната вероятност за резистентен на ваксина щам възниква, когато около 60 % от населението е ваксинирано, а най -ниската - при 100 %. За да се избегне появата на нови особено опасни щамове, учените настояват: първо, да се ускори темпото на ваксинация, и второ, да се спазват всички мерки за безопасност, включително носенето на маски до края на пандемията. Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Изследователи от Швейцария, Австрия и Испания, водени от Фьодор Кондрашов от Медицинския факултет на Женевския университет, изградиха модел на еволюцията на вируса SARS-CoV-2 за тригодишен период, предаде още РИА Новости. Моделът е взел предвид следните параметри: процент на ваксинация, честота на мутации и промяна в скоростта на предаване в зависимост от външни интервенции, като налагане на ограничения и социално дистанциране.

Резултатите показват, че най-вероятно ще се появят нови резистентни на ваксини щамове при процент на ваксинация на населението от около 60, а най-малко вероятно при 100 %. Това се дължи на предимството на растежа в присъствието на ваксини от резистентни щамове в сравнение с оригиналния т. нар. щам от див тип.

Има мнение, че достигането на нивото от 60 процента от ваксинираните ще създаде стаден имунитет, но авторите твърдят, че това е просто най-опасният момент, когато в никакъв случай ограниченията не трябва да се облекчават.

Учените смятат, че бързото въвеждане на ваксината намалява вероятността от появата на резистентен щам, но в момент, когато малко над половината от населението е ваксинирано, трябва да се вземат специални мерки за предотвратяване на разпространението и еволюцията на вируса.

„Ако отслабим използването на маски и социалното дистанциране, когато по-голямата част от населението е ваксинирано, вероятността от резистентен щам значително ще се увеличи“, казват авторите на изследването в прессъобщение от Springer Nature.

Те отбелязват, че мерки като маски, масово тестване и социално дистанциране трябва да се спазват по време на кампанията за ваксинация, за да може нововъзникващите резистентни щамове да изчезнат естествено.

Тъй като забавянето на ваксинацията в някои страни може да увеличи вероятността там да се появят резистентни на ваксини щамове, изследователите настояват да се положат всички усилия за ускоряване на ваксинацията в световен мащаб и намаляване на вероятността от разпространение на резистентни щамове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай