Четвъртък,

Разкриха кога ваксините престават да действат

От: СТАНДАРТ -
705
Разкриха кога ваксините престават да действат
A
A
A

Ново изследване разкри кога коронавирусът ще стане резистентен към ваксините и те няма да могат да се борят с него.

Европейски биолози са моделирали вероятността от появата на щам на вируса SARS-CoV-2, резистентен към съществуващите ваксини. Моделирането е направено при условно население от десет милиона души, сред които  се извършва ваксинация, съобщи РИА Новости. Резултатите показват, че максималната вероятност за резистентен на ваксина щам възниква, когато около 60 % от населението е ваксинирано, а най -ниската - при 100 %. За да се избегне появата на нови особено опасни щамове, учените настояват: първо, да се ускори темпото на ваксинация, и второ, да се спазват всички мерки за безопасност, включително носенето на маски до края на пандемията. Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Изследователи от Швейцария, Австрия и Испания, водени от Фьодор Кондрашов от Медицинския факултет на Женевския университет, изградиха модел на еволюцията на вируса SARS-CoV-2 за тригодишен период, предаде още РИА Новости. Моделът е взел предвид следните параметри: процент на ваксинация, честота на мутации и промяна в скоростта на предаване в зависимост от външни интервенции, като налагане на ограничения и социално дистанциране.

Резултатите показват, че най-вероятно ще се появят нови резистентни на ваксини щамове при процент на ваксинация на населението от около 60, а най-малко вероятно при 100 %. Това се дължи на предимството на растежа в присъствието на ваксини от резистентни щамове в сравнение с оригиналния т. нар. щам от див тип.

Има мнение, че достигането на нивото от 60 процента от ваксинираните ще създаде стаден имунитет, но авторите твърдят, че това е просто най-опасният момент, когато в никакъв случай ограниченията не трябва да се облекчават.

Учените смятат, че бързото въвеждане на ваксината намалява вероятността от появата на резистентен щам, но в момент, когато малко над половината от населението е ваксинирано, трябва да се вземат специални мерки за предотвратяване на разпространението и еволюцията на вируса.

„Ако отслабим използването на маски и социалното дистанциране, когато по-голямата част от населението е ваксинирано, вероятността от резистентен щам значително ще се увеличи“, казват авторите на изследването в прессъобщение от Springer Nature.

Те отбелязват, че мерки като маски, масово тестване и социално дистанциране трябва да се спазват по време на кампанията за ваксинация, за да може нововъзникващите резистентни щамове да изчезнат естествено.

Тъй като забавянето на ваксинацията в някои страни може да увеличи вероятността там да се появят резистентни на ваксини щамове, изследователите настояват да се положат всички усилия за ускоряване на ваксинацията в световен мащаб и намаляване на вероятността от разпространение на резистентни щамове.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички