Мутацията продължава! Откриха нов Covid щам

Изследователи от университета в Сао Пауло откриха нов вариант на коронавируса

Мутацията продължава! Откриха нов Covid щам | StandartNews.com

Изследователи от университета в Сао Пауло откриха нов вариант на коронавируса SARS-CoV-2 и заявиха, че той много бързо се разпространява в Бразилия. Това съобщи вицепрезидентът на бразилското дружество по вирусология Жоао Песоа Араужу, цитиран от медиите.

"Вариантът P4 е с неизвестен произход. За първи път е открит в проба от Мокока, община в Сао Пауло, след което се установи, че е широко разпространен в Порто Ферейра. Все още не е възможно да се определи дали е по-заразен или опасен от останалите варианти", се казва в изявление на вирусолога.

Отбелязва се, че новият вариант P4 има общ произход с "бразилските" щамове P1 и P2 - всички те принадлежат към линията B.1.1.28.

Според Aраужу важно е да се съобщи за съществуването на нов вариант в страната сега, тъй като той се разпространява бързо в региона и вече е открит в девет общини на Сао Пауло.

Данни от изследванията на университета в Сао Пауло бяха предоставени на GISAID - международна инициатива за свободен достъп до информация за геномите на грип и коронавирус. Там на новия вариант беше дадено названието P4, съобщава БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай