Мутациите на Covid-19 са из цяла Европа

Британският вариант вече е във всички държави членки с изключение на една

Мутациите на Covid-19 са из цяла Европа | StandartNews.com

"Положението с коронавируса не само остава сериозно в много части на Европа, но и трябва да се внимава с разпространението на вариантите му". Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първото заседание на Европейския съвет.

Тя информира, че британският вариант вече е във всички държави членки с изключение на една. Южноафриканският е в 14 страни членки, а бразилският вариант - в седем.

По думите й, първата задача е да се постигне масова ваксинация.

"Трябва да продължим да полагаме максимални усилия, така че темпът на ваксиниране да се ускори. Споделих цифрите с лидерите - до неделя, тоест до края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са приблизително 6,4 % от цялото население. А ако не броим децата и юношите, това са 8 % от възрастното население”, каза още председателят на ЕК.

„За да продължим да ускоряваме ваксинирането, всеки трябва да изпълни своята роля. Затова работим с компаниите, за да увеличим производството и да се справим с пречките пред доставките. Ние осигуряваме бързо наличие на нови производствени инсталации в Европа — добър пример BioNTech, която наскоро започна да произвежда в Австрия и в Германия, в Марбург. Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. И завода в Марбург, например, при пълен капацитет ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиард дози годишно. Така че това е реална крачка напред. Понастоящем 41 промишлени обекта допринасят за производството на ваксини тук в Европа, но много други биха могли да се присъединят към усилията. Затова силно насърчаваме сътрудничеството между индустриалните участници", продължи Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз обяви удвояване на подкрепата си за инициативата COVAX на 1 милиарда евро. Ако вземем целия "Екип Европа", той допринесе с 2.2 милиарда евро за COVAX, изтъкна Фон дер Лайен. Успоредно с това обаче, тъй като знаем, че ваксината е крайно необходима, държавите членки следва да използват механизма за споделяне на ваксини, който предложихме миналата седмица, за да организират потенциални дарения на ваксини за нашите партньори", каза тя.

„Относно сертификатите за ваксинация, наистина обсъдихме тази тема. Както знаете, все още има редица отворени въпроси, политически въпроси. Първият е, разбира се, за какво ще се използват тези сертификати. Съществуват обаче и научни въпроси, които все още не са решени. Все още не е ясно дали можете да предадете болестта, дори ако сте ваксинирани. Все пак, това е проблем, който ще намалява с увеличаването на процента на ваксинирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където ваксината BioNTech-Pfizer показва, че когато сте напълно ваксинирани с две дози, вече не предавате болестта. И накрая, решението за това какво можете да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава.Но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар. А добрата новина е: Не започваме от нулата. В края на януари държавите членки, с подкрепата на Комисията, се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели. Много е просто – става дума за уеднаквено съдържание — какъв вид ваксина е била използвана. Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код; И минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат", каза председателят на ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай