Лъсна истината за фалшивите сертификати за ваксина

Ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маските и събирането на много хора, каза д-р Аспарух Илиев

Лъсна истината за фалшивите сертификати за ваксина | StandartNews.com

Лъсна истината за купените сертификати за ваксина. Броят на ваксинираните, заразени с коронавирус, в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас има нещо. За съжаление, имаме немалък процент на хора, които са с купени сертификати, заяви в ефира на Нова тв д-р Аспарух Илиев - завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

„Имам между 10 и 50 съобщения на хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да го погледнем с абсолютната му сериозност. Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме”, добави той.

Инфекционистът посочи, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса.

„Много е важно в момента да разберем, че броят болни расте, а броят умиращи наближава почти 100 души на ден. Моля хората да обърнат внимание на това. Хора, които се кълняха, че няма вирус, ми се обаждат с разплакан глас и се питат не трябваше ли да се ваксинират. Ситуацията не е лесна”, предупреди д-р Илиев.

Според него със захлаждането на времето през октомври и ноември броят на заразените с коронавирус ще се увеличи.

„Има много голям процент скрити болни. Много приятели ми звънят и ми казват, че са болни, но не са регистрирани по официалните канали. Опасявам се, че ще стигнем до много висок брой на заразени”, смята д-р Илиев.

Той е категоричен, че ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маските и събирането на много хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай