Неделя,

Кунчев проговори за новите мерки. 1 300 000 ваксини на боклука

От: СТАНДАРТ -
1389
Кунчев проговори за новите мерки. 1 300 000 ваксини на боклука
A
A
A

Какви ще са новите мерки срещу коронавируса от септември? Отговор на този въпрос даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той съобщи и много тревожни данни за ваксините. На фона на ниския процент имунизация у нас, страната ни е изхвърлила 1 300 000 ваксини. Кунчев не скри надеждата си още през септември у нас да бъде доставена одобрена амбивалентна ваксина против заболяването, която е еднакво ефикасна срещу класическия ухански щам на вирус, но и към Омикрон

„Ние ще продължим да търсим най-точния баланс между това да държим под контрол заболяването и да не пречим на нормалния живот. То ще се види и по време на кампанията за изборите, началото на учебната година – със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година”, коментира доц. д-р Ангел Кунчев в студиото на Нова тв. По думите му българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа. „Ние сме наясно, че една голяма част от заболяемостта остава в сивия сектор”, призна доц. Кунчев.

Във вторник здравните власти обявиха, че се намалява карантината за COVID-19. Изолацията за положителните пациенти се намалява от 10 на 7 дни. Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация - пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина. Мярката влиза в сила в четвъртък - ден след издаването на заповедта, и ще важи до следващата седмица. Доц. д-р Ангел Кунчев обясни причините за честата смяна на правилата, които трябва да спазваме. „Този експертен съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база и взема и решенията, съответно и заповедите ще се променят всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, необходимо да се оформи заповедта, става сряда”.

Попитан запълнени ли са до голяма степен леглата в болниците у нас, той отговори, че процентът не е висок. „Ние нямаме дори в най-засегнатите области повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%”, каза още доц. Кунчев. 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com