Четвъртък,

Кунчев проговори за мерките срещу новата вълна на ковид

От: Стандарт Нюз, кадър бТВ, архив -
1220
Кунчев проговори за мерките срещу новата вълна на ковид
A
A
A

На първо време маските ще станат задължителни в болниците, поликлиниките, социалните домове и пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, обяви пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него това са места, където се събират болни хора и е по-вероятно да срещнем вируса. В магазините и градския транспорт маски отново ще се изискват на следващ етап, ако се налага, допълни епидемиологът.

Много малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията заради разпространението на Ковид-19, успокои доц. Ангел Кунчев.

„Малко над две трети от българите са се срещали с Ковид-19, ако съберем преболедувалите, имунизираните и скритата заболеваемост. Но новите варианти имат възможност да заобиколят този имунитет“, обяви още главният държавен здравен инспектор.

По думите му в страната ни има налични всички разрешени ваксини срещу вируса. Интересът към тях се завръща. Повечето хора си поставят първа или втора бустерна доза.

Най-лошият вариант е наесен да се появи коренно различен щам, но не вярвам това да се случи, коментира доц. Кунчев. Той допълни, че се правят опити са създаване на ваксина срещу щама Омикрон, но проблемът е, че той непрекъснато мутира.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com