Кацаров каза как ще се справим с индийския мутант

Ще има нова вълна, ако ваксинацията не приключи до края на лятото, предупреди служебният министър

Кацаров каза как ще се справим с индийския мутант | StandartNews.com

Здравните власти с план как да се действа при следваща вълна от заразени с COVID-19, съобщи Нова. Предвижда се у нас да важат 4 нива на заболеваемост, в зависимост от броя заразени.

Възможно е при нова силна вълна на коронавируса да бъдат спирани от посещение в градини и ясли тези деца, чиито родители не са ваксинирани. Целта на здравните власти е до края на лятото ваксинацията да е обхванала по-голямата част от населението у нас.

В момент страната ни се намира в най-безопасната зелена зона със заразено до 100 на 100 000 души население за период от 2 седмици. Преминаваме в следващата оранжева зона, ако заразените скочат до 200 на 100 000 души. Тази зона няма да налага сериозни ограничения. Те обаче идват при заразени до и над 500 на 100 000, когато зоните ще бъдат вече светло и тъмно червена.

Освен от заразените, зоните ще се определят и от заетите легла в COVID-отделенията. Ако те са до 2500 сме в безопасната зелена зона. Ако са над 9000, автоматично преминаваме в най-сериозната тъмно червена зона.

Планът при нова вълна от COVID-19 беше представен от здравния министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

„Такъв план беше необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето експерти изразяват мнение, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

Той посочи, че планът се основава на няколко принципа. Направено е описание на ситуацията в страната от епидемиологична гледна точка, анализ на рисковете и оценка на здравната система и нейните ресурси. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете – това, което трябва да се направи, за да се намалят пораженията от пандемията във всички сфери (здравна, икономическа и социална).

„Направили сме и обща финансова сметка за това колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година. Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Разделили сме тези възможности на 4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на 14-дневнат база, процента на пробите и броя на заетите легла”, посочи здравният министър. 

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. На базата на тези мерки са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ, както и за лекарствения прием. При евентуална нова вълна те ще бъдат изпратени до всички министерства и институции. 

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър д-р Александър Златанов. Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Тези с под 100 заразени на 100 000 души население са зелени, с между 100 и 200 души - оранжеви, с от 200 до 500 - червени, с над 500 - тъмно червена зона. Влияние върху зонирането ще оказват и настанените в болница.

В отделните зони ще се въвеждат различни ограничения. В тъмно червената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да налагат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

„Съществен част от плана са граничният и здравен контрол. Смятаме, че те трябва да бъдат извършвани така, че да са ефективни, с ясна цел намаляване на риска от разпространение на заразата. Давам пример и какво сме направили – в последната година на летище София се пишат изключително много предписания на ръка. Това затруднява контрола и движението на пътниците. Последните дни успяхме да реорганизираме нещата на 100%. Вече има зелен коридор за хората със сертификат, всичко е автоматизирано. Ползват се технически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR тест”, обясни той. И допълни, че подобни мерки са взети на всички гранични пунктове.

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си, да преценят кога да се имунизират”, каза още д-р Златанов.

Предвижда се в червена зона училищата да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

„Ако влезем в червена зона и дадена дейност е спряна, ние предлагаме следното – ако персоналът е 100% ваксиниран и е осигурен вход само за ваксинирани лица, дейността няма да бъде спряна. Ако има посетители, ще влизат само ваксинирани лица”.

Разписани са и ясни правила за отриване на COVID отделения. Посочено е и кои болници ще приемат общия брой  на легла за лечение в болниците по области.  

Относно разпространението на определени лекарства при наличието на нова вълна, се работи в две посоки. Има договори за три вида антитела, които чакат разрешение за употреба. Те ще бъдат използвани за хора, при които ваксините не се очаква да дадат ефект или са противопоказани. Работело се и за нови доставки на „Ремдесифир”. Ще бъде създаден резерв от медикаменти, за които се получава дефицит.

Според здравния министър разчетите показали, че евентуална нова вълна в най-тежката й форма ще струва на държавата над половин милион лева. Според него единственият шанс да се избегне вълната е, ако хората се ваксинират.

„Изработихме една нова методика – тези 1000 лв. да се предоставят действително и по справедлив начин на хора, които се занимават и лекуват COVID-19. Установихме, че е имало хора с договор за няколко часа към лечебно заведение и са получавали тези 1000 лв. Затова подходът ни вече е променен. Тези 1000 лв. ще се получават за пълен график и за структури, които пряко са ангажирани с лечение и диагностика на COVID. Смятаме, че това ще е стимул за работещите”, каза зам.-министър Златанов. Той подчерта, че тук не става дума за нарушение, а за грешно изготвена методика, която вече е променена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай