Какво да правим ако караме COVID-19 у дома

Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици

Какво да правим ако караме COVID-19 у дома | StandartNews.com

В лечението на COVID-19 антибиотиците не трябва да бъдат прилагани прибързано, посъветва пулмологът д-р София Ангелова. Както при всички вируси коронавирусът не се повлиява от тях и те трябва да бъдат вземани само по лекарско предписание. Тя отново напомни в интервю за БНТ кои са няколкото стъпки при съмнение, че сме заразени.

В последно време това, което ме впечатлява, всеки се обажда и казва аз съм COVID положителен. Искам да отправя едно послание към всички тези хора виждам изключително голямо напрежение на хората, паника и страх. Това, че си COVID положителен не си обречен, не значи че животът свършва.

Хората оздравяват и се връщат на работа. Хората имат нужда от едно изясняване. Първото нещо е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по съвет на лекаря. Да се отпуснат да релаксират, да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес.

Оздравителният процес е до 14 дни. Хората искат бързо да оздравеят и притискат колегите. Тук става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии и лечението не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите са получавали антибиотик, без да имат нужда.

Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици след това има опасност да остане антибиотична резистентност.

Хората, които са си направили антигенни тестове, би трябвало хората да си направят PCR тест и да влязат в регистрацията на РЗИ, съветва д-р Ангелова.

Водещ симптом при 80% от хората е температурата, не се плашете от температурата. Много моля не се плашете от високата температура, тя е защитна реакция в борбата с вируса и че при висок температура вирусите загиват. Не трябва да бързаме да сваляме температурата. Към температурата може да се появи кашлица, а след това и задух.

Единият вид задух е да не можеш да поемеш пълноценно въздух, той е израз на паниката, на страха. Но когато има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени за болнично лечение. Това са 15% от заболелите и 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи.

Не всички губят обоняние. При някои се получава загуба, при други се получава много силна болка по кожата. Има хора, които имат само температура, която продължава до 2 седмици. Трябва да има търпение, всеки да настрои своя часовник, че заболяването протича до две седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай