И Кунчев притеснен. Новата вълна не е измислица

Тревогата е заради разпространението на Делта варианта

И Кунчев притеснен. Новата вълна не е измислица | StandartNews.com

И главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е притеснен от Делта варианта на коронавируса и възможността той да предизвика нова вълна.

ВИЖ ОЩЕ: Пътуваме в ЕС с цифров ковид сертификат

„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, коментира пред Нова тв доц. Кунчев. Сериозно предупреждение отправи вчера и топ математикът на БАН проф. Николай Витанов

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Витанов с много сериозно предупреждение за Индиеца

Кунчев коментира разделението на страните на зони, според които ще пускаме или не чужденци в България. Експертът посочи, че страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и гражданите им няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани.

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия да изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора”, обясни здравният инспектор.

“С 11% напълно имунизирани сме в Европа. На последно място сме. Здравната система направи перфектна организация - купи хладилници, носи ваксините на личните лекари, отвориха се пунктове в молове и паркове, какво повече", възмути се доц. Кунчев на безхаберието и нежеланието на гражданите да се ваксинират.

"Ако продължаваме да се държим така, ще платим висока цена със здравето си", предупреди той.

Самият доц. Кунчев заяви, че не е привърженик на бонусите за ваксиниране. Можело обаче да се приложи американският пример от два щата, където този, който не желаел да се ваксинира, подписвал декларация и ако се разболее от вируса, плаща цялата сметка сам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай