Проф. Витанов с много сериозно предупреждение за Индиеца

Ваксинацията не върви обаче и антителата изфирясват, каза математикът

Проф. Витанов с много сериозно предупреждение за Индиеца | StandartNews.com

Тролете ме, колкото щете, но имайте наум, че ви предупреждавам отсега. Това написа във Фейсбук топ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който направи анализ на ситуацията с коронавируса у нас, ден след като стана ясно, че делта вариантът на заразата вече се разпространява в страната ни.

"Индиецът" има помагачи, заяви проф. Витанов. И предупреди: "Ваксинацията не върви обаче и антителата изфирясват. При това положение в началото на есента няма да сме на 70 %, а на 35 %. Децата на училище, работещите - струпани по офисите.

И "индиец", който засяга силно младите хора. Това е, което следва след състоянието – два пъти стомна за вода. След два месеца и нещо стомната ще тръгне за вода трети път.".

Ето какво написа проф. Николай Витанов във0 Фейсбук:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 29 юни 2021 г.

Виждате, че "индиецът" се опитва да се настани у нас. Много му се помага, тъй, че прогнозата е, че ще успее. Не много бързо, но ще успее.

Засега не е успял да формира големи клъстери. Затова обстановката в страната е спокойна и се очаква да продължи да е такава до края на седмицата. Базовото репродуктивно число днес е 0.992. Обхватът на заразата се свива много бавно.

Броят на активните случаи върви бавно надолу към 9 000. Това е едното нещо, което трябва да се гледа. По принцип, трябва да продължи надолу към 5 000. Ако "индиеца" се развърлува, броят на активните случаи ще тръгне нагоре.

Другото, което при мен следи "индиеца", са индикаторите за смяна на тренда. Стойностите са много ниски, този за страната е над 30 пъти под критичната стойност, по морето е същата работа. Не се вижда върлуване на "индиеца" в някоя област.

Даже напротив - в Силистра индикаторът за смяна на тренда пак е над 1000 пъти под критичната стойност. Те, локално там, стигнаха точката на шарана и го държат добре засега. Това трябва да е в цялата страна.

За съжаление върви импорт на делта версия на вируса. Вирусът си има помагачи - казах го преди година и 4 месеца, казвам го и пак. Без тези помагачи, нямаше да може да има тези постижения.

Сега малко за щита. Имайте наум, че той скоро ще почне да намалява. Знаете, че по моите сметки, текущата стойност на обхвата на щита е 52 - 53%.

Ваксинацията не върви обаче и антителата изфирясват. При това положение в началото на есента няма да сме на 70 %, а на 35 %. Децата на училище, работещите - струпани по офисите.

И "индиец", който засяга силно младите хора. Това е, което следва след състоянието – два пъти стомна за вода. След два месеца и нещо стомната ще тръгне за вода трети път. Тролете ме, колкото щете, но имайте наум, че ви предупреждавам отсега.

Иначе, засега обстановката е спокойна и лятото продължава да е спокойно, каквито бяха и очакванията. Вършете си спокойно работата, почивайте си. И нека вируса да ви заобикаля.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай