Саниране II: Пригответе поне 5 бона за малък апартамент

Валят жалби от кметове и сдружения на собственици, отрязани от безплатното енергийно обновяване на жилища

Саниране II: Пригответе поне 5 бона за малък апартамент | StandartNews.com

Саниране 2: Документи се подават до 10 февруари в общините

Валят жалби от кметове и сдружения на собственици, отрязани от безплатното обновяване

Поне 5000 лева за саниране на малък апартамент трябва да приготвят семействата, които искат да участват във втория етап на програмата. За разлика от първата част, където обновяването бе 100% за сметка на държавата, новата процедура включва 20% самоучастие на собствениците. Предварителните разчети, направени на база на изчисленията от първия етап показват, че за жилище от 60 кв. м в  блок с разгъната застроена площ (РЗП) от 4400 кв. м, ще са нужни средно около 5100 лева на домакинство. Срокът за кандидатстване по  процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд - Етап II" е удължен до 17 часа на 29 февруари 2024 г. Документите по процедурата за кандидатстване остават същите, като за първия етап, уточняват от министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според новите срокове, Сдруженията на собствениците трябва да подадат необходимите документи в общините до 10 февруари 2024 г. Към тях трябва да се приложи допълнително решение на Общото събрание на етажната собственост, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. До края на работния ден на 29 февруари общините следва да подадат окомплектованите документи за всяка сграда в ИСУН. До 1 февруари местните власти трябва да обявят графика за подаване на заявленията към тях - както на интернет страницата на общината/района, така и в поне една местна медия. Удължаването на срока за подаване на проекти дава възможност на гражданите, които са останали в резервния списък с предложения по Етап I /безплатното саниране/, да кандидатстват във втория етап на процедурата. Те имат предимството, че документите им вече са разглеждани и ако е имало пропуски, те са отстранени. Съсобственици в блокове, които досега не са заявили желание за участие в програмата, също могат да го направят.

Средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за Етап II са 282 470 400 лв. Заедно с необходимото задължително съфинансиране от над 70 млн. лв. общият размер на разходите, които ще бъдат поети, ще достигне 353 млн. лв., посочват от МРРБ. Данните от извършеното класиране по Етап I показват, че с този ресурс ще могат да бъдат обновени около 250 многофамилни жилищни сгради. Предварителните разчети от първия етап на процедурата сочат още, че средната стойност на инвестицията на един блок е около 1,5 млн. лева с ДДС, а средната стойност на разгъната застроена площ (РЗП) е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20 на сто в Етап II на процедурата по ПВУ за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло средно около 5100 лева на домакинство. Сумата трябва да бъде осигурена от съсобствениците и платена в процеса на изпълнение. Ако не разполагат с неободимите пари, членовете на сдруженията на собствениците могат да ги набавят чрез използването на финансови инструменти, предоставени от частни участници на пазара, например чрез ЕСКО договор с финансова или друга организация или чрез договор с електроразпределително дружество, което предоставя инструменти за финансиране на разходи за енергийна ефективност, уточняват още от МРРБ.

Съмнения и недоволство

Първият етап на санирането - когато то бе изцяло финансирано от държавата, приключи със 756 одобрени сгради, което е едва 25% от кандидатствалите 3089. Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков обясни, че за този етап на обновяване на жилищния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 1.12 млрд. лв., а са подадени проекти за близо 4 млрд. лв. "Няма как всички да получат финансиране и това създава  недоволство", каза министърът по повод жалбите, които валят от цялата страна. 

Сдружения на собственици и кметове масово се оплакват от "субективни фактори" в ресорното министерство и оспорват работата на комисията, която е оценявала заявките за саниране. Други твърдят, че конкурентни общини са играли в комбина с обследващи фирми и са надули показатели, които вдигат общия бал при класирането. Обследващи фирми пък казват, че някои общини са се полакомили за повече средства, завишили са прекомерно необходимите инвестиции за енергийно обновяване и така са провалили шансовете за класиране, пише "Сега".

Кметът на Благоевград Методи Байкушев е изпратил в МРРБ 17 възражения на сдружения на собственици с отхвърлени проекти. Всички те настояват да получат информация как е направено класирането и искат преразглеждане на работата на оценителната комисия.

Кметът на Димитровград Иво Димов пък поискал  преразглеждане на процедурата. От кандидатствали 59 блока в града са одобрени само два. 

Кметът на Русе Пенчо Милков също смята, че МРРБ трябва да ревизира класирането. За община Русе са одобрени само 7 блока за общо 21,2 млн. лв. (при лимит на безвъзмездната финансова помощ от 50 млн. лв.). Милков отбелязва, че в някои общини над 90% от проектите са класирани, като има съмнително много блокове, получили максимален брой точки: "При положение, че става въпрос за "типово строителство", тоест сградите са панелки със сходни характеристики, странно е как в някои райони сградите могат да получат най-високия енергиен клас А след санирането, а други не", коментира русенският кмет.

Протести срещу подбора на проекти за саниране има и от Смолян, където са одобрени едва пет от внесени общо 65 предложения.

Националният омбудсман Диана Ковачева съобщи, че при нея също валят жалби от сдружения на собствениците на неодобрени за саниране сгради -  в Стара Загора, Айтос, Свиленград, Шумен, Велико Търново, Пловдив, София, Сандански, Ловеч и др. "Гражданите не са съгласни с оценките на заявките им за инвестиция и изразяват съмнение за обективността на обследванията за енергийна ефективност. Камарата на енергийните одитори в България също изразяват съмнения за манипулиране на класирането и искат информация кои са членовете на оценителната комисия и каква е тяхната компетентност. Настояват и за достъп до докладите на оценителната комисия", посочват от пресцентъра на омбудсмана.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков уверява, че оценките не могат да се манипулират, защото компютър класира сградите по ясни критерии. "Всички данни са въведени автоматично в системата и оценките се произвеждат машинно. Тук няма човешки фактор", поясни Цеков. "Ще проведем срещи с всички недоволни кметове, за да обясним как е направено класирането," обеща министърът.

Сертификатите за 1217 проекта, за които е декларирано, че със санирането постигнат най-високия клас А за енергийна ефективност, са предадени за проверка на Агенцията за устойчиво енергийно развитие към Министерството на енергетиката. "Ако от АУЕР получим становища, че данни в сертификати не отговарят на действителността, ще бъдат извършени корекции в оценките за съответните сгради и ще бъдат наложени санкции", обеща Цеков. Той призовава гражданите при съмнения за манипулиране на данни в сертификатите на сградите, кандидатстващи за саниране, да подават сигнали до министерството. Основателните жалби пък ще бъдат препращани към  Европейската прокуратура. "Ако има манипулация на данни, това означава документна измама, насочена към неправомерно усвояване на европейски средства", обясни Цеков по Нова тв. Той твърди, че до момента в МРРБ не е пристигнал нито един конкретен сигнал за неверни данни в сертификатите на сградите.

Как се смятат точките

Балът на всяка сграда, кандидатстваща за енергийно обновяване, се изчислява по няколко фактора, като критерият с най-голяма тежест /35 точки/ е "ефективност на инвестицията", т.е. съотношението между вложените пари и постигнато спестяване на енергия, а максималният праг е 140 точки. Целта на инвестициите, които ще бъдат направени, за да се изпълнят предписаните мерки за всяка одобрена по процедурата сграда, е да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление "В".

Те ще се доказват с изготвена от сертифициран енергиен одитор оценка, проведена след приключване на необходимите строително-монтажни работи.

Затова МРРБ обръща внимание, че всички получени средства ще подлежат на възстановяване, в случай че заложените индикатори за даден блок не бъдат постигнати. При условие, че бъде наложена финансова санкция, тя ще трябва да се плати от сдружението на етажната собственост.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32

Откажи