Македонска сглобка

За първи път албанец стана премиер, третото техническо правителство ще работи на фона на денонощни престрелки

Македонска сглобка | StandartNews.com

ВМРО-ДПМНЕ ще бъде голям проблем за отношенията с България

За първи път албанец стана премиер, третото техническо правителство ще работи на фона на денонощни престрелки

Третото техническо правителство на Северна Македония встъпи в длъжност в понеделник, но емоциите, които политическите партии запалиха още преди избора му продължават. И докато преди гласуването те бяха свързани с отказа на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да предложи министри в кабинета, но да не гласува за него, след това акцентът естествено се премести върху широко отразения в медиите в Албания и Косово факт, че за пръв път албанец става премиер на Северна Македония.

Талат Джафери, досегашен председател на парламента на Северна Македония два мандата, беше издигнат от най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която е и коалиционен партньор на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).

ВМРО-ДПМНЕ

демонстрираха неподправен гняв

"С гласуването на Талат Джафери за технически премиер, СДСМ допусна поредното унижение на македонския народ само за да спаси своите места и корупционни сделки. Верните слуги на ДСИ направиха от македонския народ наемател в държавата си и позволиха партия, която няма най-голям брой депутати, да издигне премиер на страната. Талат Джафери е синоним на политик и човек, който е недостоен да бъде на това място", гласи едно от съобщенията на опозиционната партия.

Защо изборът на едно техническо правителство, в което влизат и представители на опозицията, включително на позиция министър на вътрешните работи, с цел да бъдат подготвени и проведени честни и демократични избори, предизвиква, толкова емоции в Северна Македония? Според македонски журналисти емоциите всъщност са обичаен политически дискурс между властта и опозицията в страната. Те очакват, че това ще бъде правителство, в което ще има ежедневни разправии на едни с други министри.

Емоциите не са заради техническото правителство, а заради премиера албанец, твърди Столе Наумов от радио Канал 77. В техническото правителство няма нищо страшно. Наумов смята, че политическата конюнктура в момента е такава, че емоциите се използват, за да бъдат мобилизирани гласоподавателите, ако може да се получи някой глас повече, защото страната е в предизборна ситуация.

Колкото и да изглежда това парадоксално, атаките на ВМРО-ДПМНЕ, твърденията й, че има албанизация, всъщност наливат вода в мелницата на ДСИ. ДСИ пък използва това в своя полза, но

всяко чудо е за три дни

казва Наумов.

Той припомня, че когато Талат Джафери беше кандидат за министър за отбраната в правителството на ВМРО-ДПМНЕ, беше проблематично, но мина и той зае поста. Жестоки бяха реакциите и в парламента, и в обществото, когато го избраха за първи път за председател на парламента. Когато пък го посочиха за председател на Собранието за втори път, това дори не беше новина.

Не разбирам наратива, че албанците превземат държавата. А при албанците мисля, че става въпрос за закъснял романтизъм. Това, според мен е вентилиране и катарзис, който скоро ще отмине, вярва Столе Наумов.

Той и Марян Николовски от телевизия СИТЕЛ разсъждават и как ще работи правителство, което според закона е предвидено да бъде формирано с участието и на управляващи, и на опозиция, за да внесе спокойствие и сигурност в начина, по който ще се проведат изборите, но в което министрите на опозицията не искат да се снимат с колегите си, не отиват при президента, а председателят на ВМРО-ДПМНЕ заявява, че те няма да ходят на заседания?

"Ще работи. Решенията ще бъдат взимани от мнозинството, министрите на опозицията няма да са съгласни, всеки ден ще дават пресконференции, но ще работи", обяснява Николовски. Добавя, че

предизборната кампания за вота през май официално е започнала

с назначаването на техническото правителство. Ролята на министрите на ВМРО-ДПМНЕ в преходния кабинет е да добавят няколко гласа повече за опозиционната партия. Същото е било през 2016 г., когато СДСМ беше опозиция.

Според Наумов важно е каква ще бъде ролята на Талат Джафери в този контекст. "Той е човек с опит и не за пръв път е на висока позиция. Сега зависи колко неговата партия ДСИ ще се опита да извлече полза от тази ситуация", казва журналистът. А според Николовски Джафери лично няма да се възползва, но събитието ще бъде капитализирано от ДСИ на изборите. 

За опозицията денят на поемане на властта от техническото правителство, начело с Талат Джафери, също може да донесе допълнителна полза по време на изборите. От всичко това на изборите най-много ще загуби СДСМ. И ако СДСМ, ДСИ и Алианс за албанците участват с общи листи на парламентарните избори през май, половината от депутатите от тази коалиция ще бъдат на албанските партии и половината от СДСМ. Логика в това няма, всичко е в света на изборната наука.

А каква ще е ролята на правителството в тези 100 дни до изборите? Според Николовски въпросът има два аспекта. По отношение на изборите ще се направят законови промени, ще бъде попълнен съставът на Държавната избирателна комисия с представител на албанската опозиция, за да бъде успокоена. Останалото е ежедневна политика, всеки ден ще има пресконференции с цел

трупане на политически дивиденти

- на ДСИ, че са направили едно или друго, на СДСМ, който ще се опитва да продава това, че Северна Македония трябва да продължи по европейския си път, а ВМРО-ДПМНЕ, чрез министрите си в техническото правителство, ще обяснява колко пари са изхарчени за едно или друго. И така ще бъде до изборите.

Това е третото техническо правителство за Северна Македония. Според закона то трябва да управлява 100 дни до провеждане на изборите, но и трите технически правителства досега са имали доста по-дълъг живот, затова има съмнения дали и този път няма да се получи нежелано удължаване.

Николовски смята, че това правителство, по скоро Талат Джафери като премиер на правителство, без двамата министри на ВМРО-ДПМНЕ, ще управлява доста по-дълго. Конституционните промени ще бъдат ключови в тези избори, независимо че предизборно ще се говори за борбата с корупцията и престъпността. Според журналиста след изборите няма да може да бъде формирано правителство, тъкмо защото албанска партия, коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, които най-вероятно ще спечелят изборите, няма да се съгласи да се направи правителство, без да бъдат гласувани

промените в конституцията

В такъв контекст, ако не се намери мнозинство от две трети в парламента, за да бъдат гласувани промените в конституцията, няма да бъде направено правителство.

Според българския журналист и наблюдател на региона на Балканите Николай Кръстев предизборната кампания в Северна Македония ще бъде доста напрегната. Той подчертава, че ВМРО-ДПМНЕ не подкрепи правителството на Джафери, но въпреки това има двама свои технически министри. Те поеха ключовите министерства на вътрешните работи и на труда и социалните грижи. Колкото и да не им се иска на ВМРО-ДПМНЕ, те са свързани с правителството на албанеца Джафери.

Кръстев смята, че след етническото противопоставяне в Северна Македония преди 23 години днес албанците са много по-интегрирани в страната. По думите му въпреки сръбската и руската пропаганда, че албанският фактор е антураж, който разделя, това не е вярно. В подкрепа на тезата си той посочва усилията на албанците по време на референдума за промяна на името на Македония и за присъединяването й към НАТО. Очакванията на някои, че премиерът Талат Джафери ще падне скоро и ще има нов конфликт са неоснователни, категоричен е Николай Кръстев.

Той припомня, че ВМРО-ДПМНЕ изгради през последните две години своята

политика върху антибългарската риторика

и успя да накара македонците отново да повярват, че България поставя негативен контекст в европейското разширяване на Балканите. "Това носи безспорно гласове на ВМРО-ДПМНЕ. Очакванията са, че партията ще има между 55 и 58 депутати в новия 120-местен парламент. Тя ще бъде най-голямата партия, следвана от социалдемократите, които могат да получат максимум 30 депутати, като този резултат няма да им даде възможност да съставят проевропейско правителство.

"Истината е, че ВМРО-ДПМНЕ ще бъде голям проблем за отношенията с България и аз не съм оптимист за развитието на двустранните отношения и за европейската интеграция на Република Северна Македония. Отношенията ще бъдат сложни между София и Скопие, а това ще доведе до напрежение", прогнозира българският анализатор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай