Чанакккале: Истории от дъното за кораби и битки

Водолазен туризъм в Дарданелите е най-новата атракция

Чанакккале: Истории от дъното за кораби и битки | StandartNews.com

Музеят "Троя" разкрива непознати факти за бита и обичаите на предците, Хектор и Ахил се хвалят с подвизите си

Водолазен туризъм в Дарданелите е най-новата атракция

Много българи обичат да пътуват до Турция - на пазар в Одрин, на море в Кушадасъ, Мармарис и Анталия, на разходка в Истанбул. Но Турция предлага още многобройни и малко известни възможности за туризъм, които тепърва ще се разкриват пред любопитните да опознават света - хилядолетна история, която се преплита с нашата, уютни СПА курорти, чиста природа, спиращи дъха гледки, изумителна кухня, винени дегустации, сърф, ски. Какво предлага регион Мармара на любителите на пътешествия - това стана ясно по време на инфотур на Обединение "Бъдеще за туризма" - професионална организация на туроператорите и туристическите агенти у нас, организиран от ТЮРСАБ - Асоциация на турските пътнически агенции, със съдействието на Генералното консулство на България в Истанбул. На срещите b2b туристическият бизнес от двете страни размени контакти и обсъди възможните нови дестинации. Първата спирка от инфотура беше Чанаккале.

27 май, 1915 г. Гордостта на Негово Величество - военният кораб "Мажестик" /HMS Majestic/, пори водите на Дарданелите край Чанаккале. Линкорът на Кралския флот на Великобритания е брониран, въоръжен с  далекобойни оръдия, а на борда са 49 войници под командването на полковник Хенри Фицрой Джордж Талбот.

"Маджестик" е пратен на Дарданелите, за да участва в мащабната операция на Антантата за превземането на Константинопол. Ако тя успее, резултатът ще е оттегляне на Турция от войната и отварянето на морски път през Черно море към Русия. За целта е нужно унищожаването на крепостите на азиатския и европейския бряг от двете страни на пролива и осигуряването на достъп  до Мраморно море.

Ветеранът "Маджестик", пуснат на вода през 1895 г., се справя успешно със задачите си до 6,30 ч. на 27 май, когато се случва немислимото -  торпедо, изстреляно от германската подводница U-21, командвана от Ото Херсинг, нанася фатален удар на бронирания кораб. С вдигнат корпус, подобно на преобърнат кит, 120-метровият линкор, тежащ 14,900 тона,  поема последния си път към дъното. А U-21 влиза в историята на морските сражения като първата подводница, потопила с торпедо съд от такава величина.

Днес "Маджестик" лежи на около 24 метра дълбочина близо до брега на село Седюлбахър и е една от атракциите на Историческия подводен парк Галиполи, отворен за любители на гмуркането през 2022 г. 

В пролива, който разделя Европа и Азия, има 216 потънали кораба, а предлаганите локации за водолази са около 20. Сред подводните отломки, които чакат своите откриватели, са пътническият S.S. Milo - на 5-7 м дълбочина, линкорът Massena, носещ името на маршал от Френската революция и потопен на 9 ноември 1915 г.  в залива на Ертугрул, корабите от Кралския флот HMS Triumph и HMS Lois, както и Lundi, потопен на 16 август 1915 г. край Сувла. Него избра турският министър на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой за възпоменателното си гмуркане на 27 метра дълбочина през септември 2022 г., по време на фестивала "Културният път на Троя". 

Желаещите да се разходят под водите на Дарданелите плащат между 120 и 130 евро на ден, като в цената влизат две гмуркания, обясняват организаторите. Предлагат се възможности както за начинаещи, които да изкарат сертификат, така и за опитни гмуркачи.

Желаещите да научат повече за кървавите сражения, водени на това място по време на Първата световна война, могат да посетят Галиполи. С ферибота от Чанаккале се пътува около 30-40 минути. На полуострова има мемориален комплекс и гробни паркове на над 350 000 загинали от многонационалните войски. В турската част са погребани и войници, дошли от български селища като Видин, Вълчитрън, Добрич, Варна и др. Всяка година напролет се организира тържествено бдение в тяхна памет, за което пристигат наследниците им от цял свят, включително и от Австралия и Нова Зеландия. Като най-добре запазена бойна зона, мястото е под закрилата на ЮНЕСКО.

***

Чанаккале - градът с хилядолетна история, разположен на кръстопътя на човешките преселения, е свързан и с друга епична битка между Изтока и Запада - Троянската война. Пластмасовият Троянски кон, подарен на Чанаккале от холивудската звезда Брад Пит след снимките на филма "Троя" е задължителна спирка по време на разходката по крайбрежната алея.

Чанаккале - пътуване през 3 хилядолетия

А за тези, които се интересуват сериозно от история, е великолепният музей "Троя", открит през 2018 г. В него са събрани артефактите, открити при археологическите разкопки в района Хисарлък - на 35 км от големия град, който от 1998 г. е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Експозицията на площ от 90 000 кв. м включва скулптури, надписи, крайъгълни камъни, саркофази, теракотена керамика, златни накити, монети. На видно място е поставена каменната глава на Омир, а пасажи от епоса "Илиада" са преведени на шест езика.

Ако не можете да си представите как са изглеждали античните герои Хектор и Ахил или се чудите колко хубава всъщност е била Елена, имате възможност не само да ги видите "наживо" на екрани, а и да чуете историите им. Тук се пази теракотената плоча с договора между Алаксанду /Парис/ и царя на хетите Муватали, която се смята за доказателство, че събитията, описани от Омир, не са мит. 

Върху мраморен саркофаг е изобразено отвличането на троянската принцеса Поликсена - най-малката дъщеря на Приам, сестра на Хектор, в която се влюбил Ахил. Той й разкрил тайната за слабото си място - петата, където след това го уцелила смъртоносно стрелата на Парис. 

Древната Троя оживява чрез хилядите предмети от бита на предците. Сред тях например е малък уред, напомнящ на вилица, с който древните са премахвали катаракта /перде на окото/. Любопитен факт е, че подобен вид имат и съвременни инструменти на очните лекари.

Недоумение буди предназначението на миниатюрни стъклени шишенца. Но ако с вас е вещ гид като експерта по Троя Айкут Дегре, ще ви обясни, че в тези стъкленици опечалените са събирали сълзите си, проронени по време на погребение, а после ги слагали в саркофага до мъртвия.

Загадките на Троя - от Анадола до Рим

***

Както на много места в Турция, и тук историята се преплита с тази на хората, живели по нашите земи. Троянци са търгували с траките, а златото, което са купували, е добивано от най-стария рудник в Европа - Ада тепе край сегашния Крумовград. Легендата разказва, че точно от това злато е бил изсечен мечът на Ахил.

Археологически изследвания на пластовете в района Хисарлък показват още, че голяма група тракийци от Родопите се е заселила тук веднага след легендарната война, описана от Омир.

Малко известна е историята, че край Троя е прекарал последните години от живота си Мицо Асен, зет на цар Иван Асен II и регент на малолетния цар Калиман I Асен (1241-1246), който се възползва от размириците и битките за власт в България и се окичва с титлата "цар". Дори сече собствени монети. Заради броженията на болярите срещу него обаче се налага да потърси политическо убежище от Михаил VIII Палеолог, който му дава имение край Троя.

***

И днес тук има българска следа. В малкото селце Тевфикие, което е съвсем близо до разкопките, през 1974-5 г. дошли изселници от България. Държавата им е помогнала да се устроят с правителствена програма. Днес на площада, обрамчен със статуите на антични герои, те посрещат туристите с ръчно изработени изделия - бижута, плетени терлици, покривки, сувенири.

***

Освен че е богат на история, Чанаккале е много приятен град, който се намира на по-малко от 550 км от София. Хубавите пътища дават възможност да се пътува бързо,  като може да е и дестинация за дълъг уикенд. Хотелите са уютни, по крайбрежната улица, която наричат Кордона, има множество заведения.

Ресторантите предлагат разнообразни разядки, направени с много въображение, салати от свежи зеленчуци от региона, изобилие от морски дарове.

И не се чудете що за риба е "blue fish", предлагана в менюто - става въпрос за лефер, а наименованието на турски е същото, както и на български.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай