Ана-Мария: Фолклорът ни е мъдрост и опит

Песента "Я, кажи ми, облаче ле бяло" ще звучи в новозеландски филм

Ана-Мария: Фолклорът ни  е мъдрост  и опит | StandartNews.com

Вярвам, че децата ни един ден ще се върнат в България, казва народната певица Ана-Мария в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
Песента "Я, кажи ми, облаче ле бяло" ще звучи в новозеландски филм 

Песента "Я кажи ми, облаче ле бяло" в изпълнение на българската народна певица Ана-Мария влиза в игрален филм на Нова Зеландия. Аранжиментът е на Симеон Сомлев, а на кавал и мей свири Злати Петров. 
Ана-Мария получава предложението да запише песента към лентата преди три месеца и влиза в студио. Певицата направи и видеоклип, който е сниман в Панчарево около къщата, в която е отсядал ирландският журналист Джеймс Баучер, когато е посещавал страната ни.

 

- Ана-Мария, песента "Я, кажи ми, облаче ле бяло" е звучала, във Ваше изпълнение, в десетки катедрали в Европа, а и по света. За нас песента е свързана с носталгия и спомени, но как я приема чуждестранната публика?

- Тази песен я изпълнявам в продължение на много години, а чуждестранната публика слуша по различен начин. Наблюдавала съм например, че в Япония хората я възприемат със затворени очи. 

В Западна Европа, където сме имали възможност да концентрираме, винаги съм оставяла "Я, кажи ми, облаче ле бяло" за края на концерта. Следейки реакцията на публиката, след изпълнението в резюме разказвам сюжета. Много от хората, когато я чуят дълбоко се разчувстват и винаги съм имала усещането, че те макар и да не разбират езикd, усещат посланието на песента. Повярвайте ми, тя има висока вибрация. 

Ние със Злати Петров се впуснахме в авантюрата да изпълним и запишем ",Я, кажи ми, облаче ле бяло". 

През декември месец миналата година ненадейно получихме покана от кабинета на президента Румен Радев да вземем участие в "Българската Коледа". С моя нрав веднага подскочих и предложих песен, която да изпълним, но тяхното предложение бе съвсем конкретно - да изпълня "Я, кажи ми, облаче ле бяло". Желанието им бе в изпълнението да бъде включен и кавал. Със Злати, с който сме партньори в живота и на сцената, изгледахме почти всички изпълнения на песента, изслушахме всички аранжименти, защото това е много отговорен ангажимент. В тези почти четири минути, колкото трае песента, ние нямахме право на грешки. От нас се изискваше така да направим, че хората да чуят песента, да я усетят. Злати изсвири освен на кавал, но и на арменски дудук. Аранжиментът бе на Симеон Сомлев, добре познат в нашата гилдия. Трябва да отбележа и едно нещо, което ми направи впечатление, изслушвайки толкова много колеги. Не знам защо, но голяма част от изпълненията са с втория глас като основен. Според мен някога някой е изпълнил по този начин песента и младите колеги са го възприели, но той не е правилен, според мен.

- През 2023 г. получавате покана да озвучите с песента дългометражен игрален филм, продукция в Нова Зеландия. Как възприехте тази идея и покана?

- За мен, като силно вярващ човек, нищо никога не се случва случайно. Поканата много ни зарадва. Все пак ние сме и посланици на тази музика и извън пределите на родината. Поканата дойде от наш сънародник, който е и режисьор в Нова Зеландия. Радвам се, че на хората е направило впечатление нашето изпълнение, с този аранжимент.

Песента я усещам много близо до сърцето си, защото моето единствено дете живее в чужбина. Знаем колко много наши сънародници отидоха в чужбина и тази песен винаги ще вълнува хората, които имат богата душевност. И най-вече майките.

- Наистина тази песен всички я свързваме с дома, особено ако сме далеч от него. Когато я изпълнявате в различните държави и пред наши сънародници, освен наслаждението от тяхна страна има ли нещо друго, което ви прави впечатление? 

- Знаете ли, вярвам много в българските деца и в богатата българска душевност, която се усеща и получава своето разгръщане именно тук - в нашата България, изстрадана, но с толкова силни корени и традиции. Вярвам, че българските деца извън родината са свързани с българската народна музика. Има толкова много танцови клубове, народно-певчески състави, които се създадоха. Българският дух и ген не може да остане равнодушен към това, което се случва тук и аз вярвам, че всички български деца, и разбира се моето, един ден ще се върнат. Знаете ли кога една майка заспива спокойно? Когато детето й се прибере вкъщи.

- През настоящата година какви са творческите ви планове? 

- Очакваме едно пътуване до Франция, а след това до Нидерландия. Моето основно желание обаче, е не да пея в чужбина, а по-скоро да работя в страната. Аз съм с придобито френско гражданство от първия ми брак, но никога не съм се възползвала от тази, за някои може би, привилегия. Предстоят ми нови срещи с българската публика из цялата страна. Има огромно завръщане към фолклора, което много ме радва. 

Имаше период, в едно мътно време, когато всеки беше тръгнал нанякъде, но истината си остава една и съща. Тази истина, в музикално отношение, в България е силата на фолклора. Посланията и текстовете, в които ще намерим образа на истинската българска жена, на истинската българка, която днес като че ли се обезценява. Искрено съм благодарна, че сме канени на толкова много празници да веселим хората и забелязвам, че идват все повече млади хора с красивите български носии. И в далечината, когато ги погледнеш, всички събрани на едно, се вижда като да е някакъв гоблен, изпъстрен от силата на българската шевица. 

- Фолклорът е начин да съхраним паметта си, нали?

- Фолклорът е народната мъдрост и опит, която се предава през вековете. Колкото и технологиите да напредват в развитието си и да са част от нашето ежедневие, то ние 

ще задълбочаваме отношенията си, ще се връщаме обратно към ценностната ни система. Ще търсим традицията, която е запазила и пази нашата идентичност. 
Колко много празници има в нашия календар - църковен и светски, които ни събират. Апелирам към всички български семейства да се събират винаги около трапезата, защото тя е не само място за насищане, но и е място да се споделя, да се говори. Тогава и семейството ще бъде сплотено. 
 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай