Нова вълна в интернет

Домейните .bike, .singles и .guru вече са активни за регистрация

Нова вълна в интернет | StandartNews.com

София. Седем нови интернет домейна вече са достъпни за регистрация от потребителите по целия свят, съобщиха от родната хостинг компания СуперХостинг.БГ. Това са .bike, .clothing, .guru, .plumbing, .singles, .holdings и .ventures. Така от вторник следобед вече всеки потребител у нас може да регистрира интересни и атрактивни комбинации като bulgarian.guru, my.bike, joint.venture и т.н., стига разбира се да не е бил изпреварен от друг потребител. Цените на новите домейни ще започват от около 49,75 лв. с ДДС, посочват от СуперХостинг.БГ.

Това е само първата партида от нови домейни, които ще бъдат свободни за регистрация. На 12 февруари още седем нови интернет домейна ще станат активни за регистрация: .equipment, .gallery, .graphics, .lighting, .photography, .camera и .estate. Следващата група ще бъде пусната на 19 февруари: .directory, .today, .technology, .contractors, .constructions, .kitchen и .land.

Пускането на домейните "в обращение" става по едно и също време за целия свят. С други думи, това означава, че българските потребители имат равен шанс с останалите първи да регистрират желаната от тях комбинация. Трябва да се знае, че компаниите по света имат право да си запазят дадени комбинации. Така например потребителите няма да могат да регистрират комбинация като usa.today (американска медия), тъй като това съответства на реална корпорация.

За новите интернет домейни (различни от традиционните .com, .net, .org, .bg и прочее) се заговори още през 2011 г. Три години по-късно първите одобрени от ICANN домейни започват поетапно да стават активни. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) е американска организация, която администрира имената на интернет сайтовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай