Нова прозрачна дървесина ще замества пластмасата и стъклото

С нея домовете ще са по-топли, а улиците - по-чисти

Нова прозрачна дървесина ще замества пластмасата и стъклото | StandartNews.com

Ново проучване на индийски учени доказва, че прозрачната дървесина може да бъде екологична и технически усъвършенствана алтернатива на пластмасата, а след това и на стъклото. Подходяща е за изработване на прозрачни опаковки, прозорци и дори предни стъкла на автомобили. Технологията за производство на прозрачна дървесина е готова за използване и това може да стане доста бързо.

"Прозрачната дървесина като материал може да замени вредните за околната среда пластмаси на петролна основа като полипропилен, поливинилхлорид (PVC), акрил, полиетилен и др.", казва Продют Дхар, доцент в Училището по биохимично инженерство към Индийския технологичен институт и автор на изследването, публикувано в Science of The Total Environment.

Прозрачната дървесина е открита през 1992 г. от германския учен Зигфрид Финк като страничен продукт от научната му работа. Същността на откритието се състои в това, че естествен биополимер като лигнина се отстранява от дървесината и се заменя с прозрачен пластмасов материал. Подобна операция влошава екологичните свойства на прозрачната дървесина, но ако я сравним с чистата пластмаса, отрицателният ефект е много, много по-малък.

"Пластмасата се използва като заместител на стъклото, което по природа е крехко. Прозрачната дървесина обаче е още по-добра алтернатива от гледна точка на околната среда, както показа нашият анализ на жизнения цикъл на новия материал", казва Дхар.

От екологична и икономическа гледна точка прозрачната дървесина може би вече е най-добрата алтернатива на пластмасата, която е почти неразградима в природата и според ООН днес в света се изхвърлят 400 милиона тона годишно. Когато става въпрос за замяна на стъкло, прозрачната дървесина пет пъти по-добре задържа топлината, като по този начин пести енергия. Освен това е нечуплив и гъвкав, което дава възможност за архитектурни решения.

"Прозрачната дървесина се създава предимно с помощта на тънки частици от дърво и е толкова здрава, колкото и обикновената дървесина, но с по-малко тегло. Възможността да ѝ се придадат многобройни и подобрени свойства чрез влагане на специализирани материали го превръща в уникален биоматериал за различни приложения", заявиха авторите на изследването в интервю.

Преди проучването обичайният метод за създаване на прозрачна дървесина е бил да се замени лигнинът с метакрилатни полимери. Индийските учени използват натриев хлорит, за да отстранят лигнина, и след това го импрегнират със специална епоксидна смола. Твърди се, че предложеният метод има много по-малко въздействие върху околната среда. Той е по-добър от полиетилена, но не е толкова екологичен, колкото производството на стъкло. Учените са убедени, че с времето ще разработят ефективна технология за производство на дърво, което да замени стъклото, което ще промени идеята за изграждане и дори за производство на екрани за смартфони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай