НАСА съживява телескопа Kepler

НАСА съживява телескопа Kepler | StandartNews.com

Грийнбелт. НАСА съобщи, че мисията за възобновяването на работата на телескопа Kepler е одобрена, и агенцията се надява, че телескопът ще може да продължи да търси нови планети в дълбокия Космос.

През август т.г. НАСА се отказа от опитите да поправи две от четирите си реакционни колела, които работят на принципа на жироскопа. Kepler се нуждае от три работещи колела, за да може да бъде насочван в конкретна посока и да запазва позицията си. При положение че не работят, Kepler вече не може да бъде насочван в първоначално избраната от астрономите посока.

Виновник за проблема се оказва Слънцето. То подлага Kepler на своеобразен натиск чрез фотоните на лъчите си, които бутат корпуса на телескопа. Без трето работещо колело той не може да се противопоставя на натиска.

Новият план на учените, наречен К2, включва преместване на Kepler така, че натискът върху корпуса му да е равномерен. Това означава извъртането му до почти паралелна позиция на орбитата му около Слънцето. Така звездата ще стане своеобразното "трето колело" на Kepler и ще помага за задържането му на позиция, вместо да пречи.

В момента специалистите на НАСА провеждат тестове, за да се уверят в стабилността на Kepler. Първите резултати са обнадеждаващи. Ако всичко приключи успешно, Kepler ще продължи да търси нови планети в дълбокия Космос, макар и не в първоначално избраната зона.

Паралелно с това продължава и неговата оригинална мисия. Kepler трябва да помогне да се определи процентът на звезди, наподобяващи Слънцето, които имат малки планети, наподобяващи размера и повърхностната температура на Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай